Uniunea Europeană este pe cale să revină asupra unuia dintre aspectele cheie ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC) pe fondul negocierilor privind bugetul european, şi anume plafonarea ajutoarelor, potrivit proiectelor de acord pe care vor trebui să le adopte liderii europeni la începutul anului 2013, informează AFP, citat de Agerpres.

"Ca o ironie a sorţii, premierul britanic, David Cameron, contestând sumele alocate PAC, va ajunge cu siguranţă să menţină milioanele acordate prinţului Charles sau reginei Marii Britanii", a menţionat un diplomat european la finalul summitului de la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus introducerea unei plafonări a ajutoarelor, profitând de reforma dorită să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, în acelaşi timp cu noul buget european.

Diversele proiecte de acord înaintate de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, liderilor europeni revin asupra acestei măsuri. Ele propun, în afară de reduceri în bugetul PAC, ca "plafonarea ajutoarelor directe plătite marilor beneficiari să fie introdusă de state în mod voluntar".

În prezent, subvenţiile nu sunt plafonate şi numeroase ONG-uri critică faptul că 80% din ajutoare sunt plătite pentru 20% dintre cele mai mari exploatări agricole. Printre ele figurează fermele din Marea Britanie ce aparţin Coroanei.

Bugetul PAC avansat de Van Rompuy în ultima sa propunere se ridică la 372,2 miliarde de euro, o reducere cu 11,5% faţă de valoarea actuală de 420 de miliarde. Franţa, Irlanda şi Spania doresc să reducă această diminuare pentru a limita prejudiciul.

Principal reprezentant al filierei agricole europene, Copa-Cogeca a prezentat joi ca o linie roşie de netrecut pragul de 390 de miliarde propus de Comisia Europeană.

Pentru luni şi marţi, producătorii de lapte au anunţat deja intenţia lor de bloca traficul în capitala europeană cu tractoarele lor.

Integral pe România LiberăComentarii

Paul UE e de mai demult pe cale de a renunta la toate plafoanele, mai ales de când si-au tras fabica de bani (de bani falsi) la BCE, nu? Iar pasul asta e chiar necesar, mai ales având în vedere ca necesarul pentru finantarea mega-escrocheriei climaterice (aici productia de bio-combustibili) e astronomic, nu?

24 noiembrie 2012 6:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.