Puţin peste 26.000 de locuinţe erau dotate în România cu panouri solare la începutul acestui an, ţara noastră aflându-se sub nivelul Bulgariei, potrivit calculelor realizate de Ariston Thermo România pe baza lansării celui mai nou studiu al Federaţiei Europene a Industriei de Panouri Solare (ESTIF).

Datele mai arată că în Ungaria, numărul locuinţelor ce dispun de astfel de sisteme trece de 37.500, în timp ce în Cehia este de peste 77.000. Polonia ajunge la 164.000 de locuinţe ce au instalate panouri solare. Germania se află în topul clasamentului, cu peste 2,75 milioane de locuinţe dotate cu panouri solare, urmată de Grecia, cu un număr de 1,36 milioane, şi Austria, cu 770.000 de astfel de locuinţe.

În următorii doi ani numărul se va dubla în ţara noastră, ajungându-se la 50.000 de sisteme datorită prelungirii programului Casa Verde, recuperând astfel diferenţa de volum comparativ cu pieţele europene.

„Având în vedere că înaintea demarării celor trei programe circa 20.000 de locuinţe erau dotate cu panouri solare, finanţările guvernamentale din perioada 2010 – 2012 vor da posibilitatea majorării acestui număr la circa 50.000 ”, a declarat Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al companiei.

El a subliniat însă că achiziţia şi montajul efectiv al panourilor solare obţinute prin intermediul Programului Casa Verde suferă o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar şi a perioadei de un an pentru implementare.Cerere mare pentru Casa Verde

Conform informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu, în 2010, în cadrul programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire - Casa Verde, au fost depuse circa 18.400 de dosare de finanţare, 16.100 fiind aprobate. Dintre acestea, la mijlocul lunii august 2011, erau depuse spre decontare 7.500 cereri, în timp ce peste 5.400 au fost deja decontate.
Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

ecologist Toate metodele de economisire/ inlocuire a combustibililor fosili ( izolatia termica si ea, cu conditia de a prevede o buna circulatie a aerului, sunt bune.

9 iunie 2012 10:25

ecologist @ emigrant: motivele pt. care merita sa alegem energiile regenerabile si non -poluante: pretul energiilor conventionale va creste invers proportional cu diminuarea cantitatii de combustibili fosili si direct proportional cu cererea generata de industriile de tot felul, care nu viseaza decat "mai mult si mai repede ".Ori, cum petrolul, gazele, lemnul sunt disponibile in cantitati finite, non-regenerabile, sau -lemnul- mult prea lent...

9 iunie 2012 8:15

emigrant casa verde, in beneficiul cui? problema este ca esti limitat de unde poti cumpara panouri prin acest program . sa nu mai spun ca este limitat cine poate sa aplice. Daca stii unde sa te uiti si faci comanda din afara tarii, reusesti sa cumperi mai ieftin decat prin programul cu casa verde. Apropo, ma intreb de ce investim ca tara in producerea de energie verde cand doar izolarea locuintelor poate salva 30% din energia folosita in casa? investitie mai mica, rezultat mai bun! :) plus, se pot face artizanal multe chestii, cautati pe youtube "solar heater" :)

17 noiembrie 2011 20:15

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.