Cheful românilor de a avea copii trebuie stimulat prin măsuri legislative, nu medicale, a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, la Forumul Român de Sănătate, organizat de Medifax şi CNAS.
"Stimularea natalităţii este o pro­ble­mă socială, nu medicală. Trebuie să stimulezi cheful de a avea copii prin măsuri legislative de acces mai uşor la loc de muncă, acces la lo­cuin­ţă, la un salariu normal, îngrijirea co­res­punzătoare a nou-născutului, a su­garului." Afirmaţiile ministrului Ritli, bun cunoscător al realităţilor atât ca oncolog pediatru, cât şi ca şef de direcţie sanitară judeţeană, sunt confirmate de datele statistice. Vârsta la care cuplurile decid să aibă un copil a crescut continuu din cauza nesi­gu­ran­ţei locului de muncă şi a scăderii veniturilor, ceea ce a generat o diminuare constantă a natalităţii în ultimii două decenii. "Natalitatea este apro­xi­­mativ jumătate sau două treimi din ce a fost în urmă cu 20 de ani. Tine­rii aşteaptă copilul după ce îşi fac casă, masă, maşină. Asta înseamnă că este un risc foarte mare. După 30 de ani, deja la o femeie este un risc foarte mare să accepte primul copil", avertizează Ritli. Şi în condiţiile în care criza se adânceşte şi continuă tăierea salariilor este greu de crezut că românilor la va reveni prea curând cheful de a avea copii.

Din păcate, ministrul Sănătăţii pune exclusiv pe seama măsurilor sociale scăderea natalităţii, excluzând din această ecuaţie şi misiunea Ministerului Sănătăţii. Totuşi, Ministerul Sănătăţii are o responsabilitate clară. Şi că aşa stau lucrurile o dovedeşte chiar propunerea ministrului Ritli de revenire la sistemul de supraveghere a gravidei şi a sugarului. "Acest sistem s-a pierdut şi consecinţele se văd. Am avut un sistem care s-a şters, din păcate, pentru că s-a considerat că este depăşit, şi nu este. S-a dovedit că mortalitatea infantilă este un factor esenţial, respectiv un indicator esenţial de civilizaţie, de cultură sa­nitară şi nu numai şi am neglijat acest aspect. Ştiu că trebuie să revenim la obiceiurile care la un moment dat au fost promovate de a supraveghea corect la domiciliu sugarii, sugarii cu risc, ca să avem – nu ştiu dacă este foarte uşor – mai mulţi copii, dar cali­tatea, produsul de concepţie contează foarte mult", recunoaşte mi­nis­trul.
Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.