Corpul de Control al primului ministru a efectuat un control amănunţit la CNAS, în urma căruia vrea să sesizeze DNA şi ANI, după ce a constatat că angajaţii şi-au neglijat atribuţiile de serviciu, generând o pagubă de 189,7 milioane de lei, în intervalul octombrie 2009-septembrie 2011.


Inspectorii din aparatul de control al premierului Victor Ponta au constatat că, deşi OUG 104/2009 preciza că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS aveau obligaţia de a emite în termen de 15 zile de la data intrării in vigoare a actului normativ privind colectarea taxei clawback, un ordin comun conţinând normele de aplicare referitoare la contribuţia trimestrială ce trebuia plătită de firmele care comercializează medicamente, acest ordin comun a fost publicat la 15 iunie 2010, cu o întârziere de aproximativ 8 luni faţă de termenul legal. Această lentoare e inexplicabilă, conform raportului Corpului de Control, citat de Mediafax, deoarece raţiunea introducerii taxei clawback a fost tocmai suplimentarea surselor de finanţare a sistemului public de sănătate, în regim de urgenţă, prin identificarea unei surse noi de venituri bugetare care urmau să fie încasate şi utilizate de minister. Din datele transmise de Guvernul Ponta către presă, nu e clar dacă suma de 189.7 milioane lei nu a fost încasată în termenul legal, ci ulterior, cu întârziere, sau banii nu au fost încasaţi deloc, reprezentând pagubă la bugetul de stat.

Corpul de Control vrea să sesizeze şi ANI, arătând că Molnar Geza, consilier în Ministerul Sănătăţii, s-a aflat în conflict de interese în perioada 25 martie 2011-31 martie 2012, lucrând atât ca membru în cadrul Consiliului de Administratie al CNAS, cât şi în cadrul Consiliului de Administratie al companiei Antibiotice Iaşi, ceea ce reprezintă o încălcare a Legii 95/2006 care interzice membrilor CA al CNAS să deţină funcţii în cadrul societăţilor comerciale cu profil farmaceutic.

Inspectorii subordonaţi lui Victor Ponta s-au concentrat exclusiv pe perioada guvernării Boc, când miniştri ai Sănătăţii au fost: Adriean Videanu (interimar), Cseke Attila şi Ladislau Ritli. Echipele nu au controlat şi activitatea CNAS în perioada din 2009, în care PSD a guvernat alături de PDL şi când mandatul de ministru al Sănătăţii i-a revenit lui Ionuţ Bazac. Mai mult, verificarea activităţii CNAS în guvernarea Ponta n-a fost decât parţială, singurele inspecţii de după luna mai 2012 fiind cele cu privire la gestionarea contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor, conform Mediafax.

Inspectorii Corpului de Control au descoperit şi alte nereguli la CNAS:

- Adunarea Reprezentanţilor CNAS nu mai fusese constituită din 2005, ceea ce reprezintă o încălcare a dispoziţiilor OUG 150/2002 şi ale Legii 95/2006.

- Între 1 ianuarie 2009 şi 31 martie 2012, nici preşedintele Băsescu şi ex-premierul Emil Boc nu au nominalizat reprezentanţi în CA al CNAS, ceea ce contravine Legii 95/2006.

- Între 16 iunie 2011 şi 31 martie 2012, CA al CNAS a funcţio­nat în ilegalitate, deoarece a fost cons­tituit din 4 membri şi nu din 7 membri, cum cere Legea 95/2006. S-a ajuns astfel la situaţia bizară în care, practic, întreaga activitate a CNAS a fost decisă de un număr de 2 sau 3 persoane.

- S-a constatat că ordonanţări de plată în sumă de 60,8 milioane lei prezintă corecturi/ştersături cu pastă albă, fără a avea înscrisă data şi semnătura persoanei care a efectuat modificarea.

Integral pe România LiberăComentarii

@ corect. cine a furat, banii si furaciunile inapoi. hotul la puscarie. din pacate, greu se va fqce asa ceva. legiuitorii a se citi furaciosii si-au intocmit legi care sa-i avantajeze in astfel de cazuri.

12 noiembrie 2012 16:55

cornel Razbunarea ,arma prostului !

5 noiembrie 2012 6:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.