Între 26 octombrie şi 4 noiembrie, iubitorii de teatru vor avea parte de un regal cultural: 31 de spectacole, produse de 18 instituţii din ţară, grupate în 6 secţiuni: Focus: Silviu Purcărete - un univers regizoral; 2012 - „Al matale, Caragiale"...; 2012 - Strindberg, înaintaşi, urmaşi; De toate pentru toţi; Actorii în prim-plan; Teatrul de mâine. Spectacolele vor fi găzduite de 8 instituţii bucureştene.

32 de evenimente complementare, cu acces liber pentru public, programate zilnic, de dimineaţa până la ore târzii, parte dintre ele stând, aşa cum este firesc, sub semnul scriitorilor cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012, I.L. Caragiale şi August Strindberg. Atelierelor, conferinţelor, lansărilor de carte, spectacolelor-lectură şi instalaţiilor li se adaugă, după incontestabilul lor succes de la ediţia anterioară, Divanele FNT, o serie de întâlniri cu reputaţi practicieni ai teatrului (regizori, coregrafi, muzi­cieni etc.). Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Radu Beligan, Ion Caramitru şi Dan C. Mihăilescu sunt doar câţiva dintre protagoniştii acestor evenimente care completează secţiunile de spectacol. Publicul îi va putea întâlni în spaţiile oferite de teatrele-gazdă, de Fundaţia Löwendal sau
UNATC „I.L. Caragiale", dar şi de noii parteneri ai Festivalului, Librăria Bastilia, Muzeul Curtea Veche şi Ceainăria Serendipity.

11 producţii de teatru radiofonic cu texte de I.L. Caragiale şi August Strindberg, înregistrări de patrimoniu sau de dată recentă ale postului de radio România Cultural şi ale Teatrului Naţional Radiofonic sunt incluse în secţiunile FNT On Air şi FNT Online, desfăşurate pe toată durata festivalului.

„Ultima oră" este genericul sub care a fost integrat în program spectacolul sud-coreean „Lecţia" de Eugène Ionesco, producţie Theatre Troupe Georipae, semnată de Yountaek Lee, o insolită versiune scenică a celebrului text. Cum aceasta este şi unica montare de peste hotare care va fi prezentată la FNT 2012, Alice Georgescu a precizat, la conferinţa de presă, că toate cheltuielile implicate de această deplasare sunt suportate exclusiv de compania teatrală sud-coreeană.

Pe scurt, 44 de instituţii asociate, 526 de artişti şi tehnicieni, 30 de invitaţi români, 47 de invitaţi străini şi 80 de jurnalişti acreditaţi vor fi angrenaţi în cel mai aşteptat eveniment teatral al anului. La ediţia 2012, FNT propune spectacole de excepţie, ateliere de creaţie pasionante şi dezbateri cu anvergură teoretică, dar, înainte de toate, îşi doreşte să ofere un prilej de bucurie: bucuria genuină a dialogului, a întâlnirii cu ceilalţi.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.