E ora 15.00, când angajaţii Oltchim ies din schimb, scurgându-se leneş pe poarta Combinatului, toropiţi de soarele unei zile călduroase de toamnă. Sunt doar 100 de muncitori, care vin doar pentru a asigura conservarea combinatului. În schimburile doi şi trei lucrează doar câte 15 oameni pe întreaga platformă. Doar o parte din firmele externalizate din afara platformei combinatului mai lucrează de-adevăratelea. Oamenii, îmbrăcaţi ponosit, nu diferă mult de imaginea şablon a muncitorului comunist, mulţi cu pantaloni de stofă şi cămaşă, doamnele cu rochie şi fiecare cu sacoşa în mână sau traista pe umăr.

Intru în dialog cu ei ca să văd starea de spirit legată de poticnirea, din nou, a procesului de privatizare, din cauza lui Dan Diaconescu. Mircea (electrician) stă la o masă într-o cârciumă de lângă combinat şi bea o bere cu un amic: „Băiatul bun a fost Diaconescu că a vrut să salveze Oltchimul şi Ponta tot la fel, că şi el s-a luptat să facă o privatizare bună, frumoasă. Capital politic e şi normal că-şi va face, dar nu şi l-a făcut decoamdată, că dacă nu o să aducă banii, nu o să mai aibă capital politic deloc. Dar chestia e să se documenteze".

Şi Benni, un muncitor care iese cu privirea în pământ pe poarta Oltchimului, crede în profetul OTV: „Nu îl primea comisia în faţa ei fără să aibă o garanţie, că doar nu se cumpără o maşină mică, ci un combinat chimic. Vulpescu când a spus că a garantat, că are hârtie prin care a demonstrat că are banii, cum l-a băgat la licitaţie. E posibil ca Dan Diaconescu să aibă banii. Dar Ponta nu mai vrea să dea banii la salariaţi. Aşa a zis ministrul Economiei. Atunci, înseamnă că Vulpescu n-are nici o putere". Mă intersectez cu un pâlc de muncitoare, care şuşotesc diverse, ca nişte gospodine vesele. Simona, muncitoare la Oltchim, recunoaşte că avea speranţe: „Peste weekend, majoritatea aşteptau, toată speranţa era acolo. Mi se pare o chestie aiurea din partea lui Dan Diaconescu, dacă el s-a dus acolo să facă o licitaţie fără bani. Nu mi se pare corect. De fapt ce-a făcut? N-a făcut nimic. Adică a făcut. Ne‑a cam tras în piept pe toţi".

Un bărbat ca la 40 de ani, care nu vrea să se prezinte, intră în discuţie: „Să ne lase în pace prim-ministrul. Să lase omul ăla (pe Dan Diaconescu) în pace. Dacă totuşi a cumpărat acţiunile, să-l lase în pace să facă treabă".

Un domn îmbrăcat în pantaloni de stofă şi cămaşă cu mânecă scurtă, pe nume Şerban Nicolae, se prezintă ca fiind operator chimist cu o vechime de 28 de ani. Vorbeşte calm: „Nici nu ştim ce să mai zicem. Bănuiesc că în caietele de sarcini a fost specificat contractul de privatizare şi acum dacă au dispărut. Problema e în ograda Guvernului. Dan Diaconescu mai are o şansă să preia Oltchimul şi ne dorim aşa ceva. Mai sunt opt zile, câte au mai rămas şi sperăm că se va rezolva problema, că dacă nu, nu intra în cursa asta pentru privatizare. Avem încredere în Dan Diaconescu şi n-avem încredere în Guvern. De fapt, Guvernul nu doreşte să ne salveze, ci doar să ia cei 45 de milioane de la Dan Diaconescu şi atât. În rest nu-i mai interesează". În parcarea Oltchimului, un muncitor îmbrăcat cu o salopetă pe care scrie ANTIACID, ne explică cu un ton indignat, înainte de a se urca în maşină: „Domne, e mâna lui Videanu. Dă vina unii pe alţii. PD-ul dă pe ăştia şi ăia pe PD. Videanu e de vină, că se bagă el peste tot. Aşa se vede pe aici pe la televizor. Să dea Dumnezeu să fie bine, deşi nu cred".

În schimb, bătrânul operator chimist, Nicolae Şerban, e mai melancolic. Vorbeşte despre Oltchim ca despre o amintire frumoasă din tinereţea lui: „Aveam prime. Aveam şi ziua chimistului cu o primă, era Paştele, era Crăciunul. Puţinele sărbători care erau veneau cu plăcere. Anul ăsta Ziua Chimistului a trecut aşa, nici nu ne-am mai gândit".

Mergem şi la restaurantul-crâşmă-butic din faţa combinatului. Printre mesele goale bate vântul şi la propriu şi la figurat. Patroana, Maria Radu şi afacerea ei, au înflorit şi îmbătrânit deopotrivă cu Oltchimul: „Înainte era bine. De când s-a închis Oltchimul, mai vin 10 oameni la prânz la noi. Înainte veneau 100".

Integral pe România LiberăComentarii

hg Ca de obicei luati frinturi de fraze si le umflati cu pompa. Aveti grija cit de mult le umflati ca s-ar putea sa explodeze. Halal ziaristi , care in loc sa informeze corect , dezinformeaza. Urita piine mincati.

25 septembrie 2012 9:56

kjell Acest patriarh Daniel un fost comunist cu legaturii cu evreii care a vandut biserica Romaneasca si doreste distrugerea religiei noastre cu ajutorul masoneriei in 3 ani a ajuns patriarh?????????????/oamenii bunii trezitiva ne asteapta un mare pericol Evreii se vor razbuna ei au provocat criza ei conduc america si vor conduce si europa

25 septembrie 2012 0:08

kjell ba tarani prosti sunteti acest MAson DD nu are ce sa caute trebuie omoratii totii masoniii adica evreii urmaresc puterea in lume cititi juramantul Masoneriei .Adrian Nastase nu a trimis banii unde trebuiea adica la loja K654 si e norokos ca nu este mort urmeaza patriarhul Daniel un alt mason si un frustrat

25 septembrie 2012 0:02

val Muntenii aveau o mare admiratie fata de DD si postul OTV. Sper sa se trezeasca la realitate. Sint diverse variante de "publicitate" si influente, dar pierde tara si angajatii Oltchim. Pina la urma se va termina si circul asta, poate se va afla si cine este de vina dar sigur vom pierde toti, pt luptele politice, care nu sint in folosul cetateanului.

24 septembrie 2012 23:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.