Belarusul a anunţat duminică seară o rată de participare ridicată la alegerile legislative care vor fi câştigate fără surprize de susţinătorii autoritarului preşedinte Alexandr Lukaşenko în pofida apelurilor la boicot lansate de marile partide de opoziţie, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Regimul a salutat deja puternica participare după o campanie posomorâtă, în timp ce mişcările de opoziţie au acuzat autorităţile că au exagerat cifrele.

"Sunt mulţumită de aceste alegeri (...) participarea a fost foarte bună şi a depăşit aşteptările noastre", a declarat preşedinta Comisiei centrale electorale, Lidia Iermoşina, anunţând o rată de participare de 65,9 la sută la ora 18:00, ora României, cu doar două ore înainte de închiderea urnelor.

Partidul creştin-democrat (opoziţie) a transmis într-un e-mail că participarea era de doar 38,7 la sută la ora 20:00, ora României, cifră bazată pe datele adunate de observatori din toată ţara.

Însă pentru Iermoşina doar cifrele oficiale contează, "restul sunt doar speculaţii".

Partidul creştin-democrat a raportat apoi că site-ul său de Internet a fost blocat de providerul Beltelecom.

Mişcarea pentru Libertate (opoziţie) care raportează şi ea cifre cu mult mai mici faţă de cele oficiale a declarat de asemenea că site-ul său nu funcţionează.

Jurnaliştii AFP au constatat că alegătorii nu erau numeroşi la birourile de vot din capitala Minsk, în pofida mesajelor transmise de televiziunea publică care îndemnau populaţia să voteze.

Principalele două formaţiuni de opoziţie - Partidul civic unit şi Frontul popular belarus - au boicotat scrutinul pentru a denunţa multiplele încălcări ale procedurilor electorale.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.