Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti se află printre atracţiile turisitice recomandate de cotidianul The New York Times, care prezintă succint exponatele instituţiei şi recomandă vizitarea expoziţiei "Ciuma" şi a magazinului de suveniruri din clădirea de pe Şoseaua Kiseleff.

Situat într-o clădire de la începutul secolului al XX-lea, care poartă semnătura arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti, Muzeul Ţăranului Român adăposteşte mobilier, utilaje agricole, costume, crucifixe, tapiserii, textile şi câteva icoane foarte frumoase, se menţionează în NY Times.

De asemenea, o mare parte din echipamente tehnologice aparent primitive de la primul etaj al muzeului sunt funcţionale, în mod surprinzător, şi, alături de multe alte obiecte păstrate pe acelaşi nivel al muzeului, ilustrează stilul de viaţă al comunităţii rurale româneşti, se mai spune în materialul postat pe site-ul cotidianului.

Turiştii care vizitează Muzeul Ţăranului Român nu trebuie să rateze nici expoziţia de la subsolul clădirii, unde "mirosul de naftalină vine să completeze atmosfera care aminteşte de colectivizarea din perioada comunistă, pusă în evidenţă şi prin prezenţa a numeroase busturi neatractive ale lui Lenin", recomandă The New York Times.

Expoziţia "Ciuma"este "un memorial al durerii şi al rănilor pe care colectivizarea a produs-o în universul ţărănesc". În mod ciudat, exponatul principal este un birou (de la care a fost exercitat controlul asupra tuturor în respectiva perioadă), "ornat" cu coji de nucă şi coji de ceapă.

Publicaţia The New York Times le mai dă un sfat vizitatorilor: să nu rateze magazinul de suveniruri de la Muzeul Ţăranului Român.

Muzeul Ţăranului Român a fost înfiinţat în anul 1906, iar în 1996, instituţia a primit trofeul EMYA - European Museum of the Year Award.

Muzeul urmează să fie supus unor lucrări de consolidare şi restaurare, ce vor dura doi ani şi vor necesita o finanţare estimată la 6.306.250 de euro, fără TVA, potrivit anunţului licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.