O sonda spatiala ruseasca defecta, cu 12 tone de combustibil toxic la bord, care ar fi trebuit sa se indrepte spre planeta Marte, este blocata pe o orbita gresita, cea a Pamantului. Si s-ar putea prabusi pe Terra in doua saptamani daca inginerii rusi nu reusesc sa o aduca din nou pe traiectoria corecta.

Expertii spatiali erau optimisti miercuri, sperand ca motoarele sondei vor putea fi repornite pentru a o trimite spre Marte. Daca nu, aceasta se va prabusi pe Pamant. Insa mai multi experti americani sunt de parere ca tonele de combustibil de la bord nu vor ajunge pe Terra deoarece se vor dezintegra in atmosfera.

Sonda Phobos-Ground, fara echipaj, in valoare de 170 de milioane de dolari, a ajuns fara probleme pe orbita, la miezul noptii, cu ajutorul unei rachete Zenit-2, lansata din cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Dupa separarea de racheta, motoarele sondei ar fi trebuit sa porneasca pentru a se indrepta spre Marte.

Insa niciunul dintre motoare nu a pornit. Prin urmare, sonda a ramas pe orbita Pamantului. Iar, potrivit satelitilor americani, sonda deja deviaza de la aceasta orbita.
Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.