„In Romania, ca si in alte tari din Balcani, frenezia construirii microhidrocentralelor (MHC) ameninta raurile si biodiversitatea”, scrie AFP care citeaza un fragment din scrisoarea trimisa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de catre ecologistii romani.

536 de proiecte, in derulare

„In acest moment, in Romania, exista 297 de proiecte care prevad construirea a 536 de microhidrocentrale care au primit acord de la Administratia Apelor, iar frenezia a cuprins, de asemenea, Bulgaria, Serbia si Muntenegru”. (...) „Distrugerea raurilor, in Romania, ridica o problema intregii Europe, deoarece unele dintre ele sunt inscrise in reteaua Natura 2000, care conserva patrimoniul biologic al continentului”, estimeaza Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Stiinte Naturale de la Universitatea ecologica din Bucuresti, citat in articolul AFP.

10 MHC, 10 milioane de euro anual, din certificatele verzi

„Certificatele verzi acordate de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, proprietarilor de microcentrale au crescut apetitul investitorilor care insa nu-si fac griji pentru mediul inconjurator. Potrivit expertilor, citati de National Geografic Romania, 10 dintre microhidrocentralele controversate ar putea sa incaseze anual aproximativ 10 milioane de euro anual, gratie certificatelor verzi. In Muntii Fagaras, zona inclusa in reteaua natura 2000, un investitor a obtinut autorizatii pentru construirea microhidrocentralelor pe paraurile Capra, Buda si Otic. Iar un post de televiziune romanesc a aratat imagini cu excavatoare care sapau in albiile acestor parauri, in perioade de reproducere a pastravilor, incalcand, astfel, legea. Excavatoarele au fost vazute si de jurnalistii de la France Presse in albia raului Buda."

Excavatoare in albiile raurilor

"Toate acestea au consecinte grave asupra microorganismelor, nevertebratelor si algelor, potrivit oamenilor de stiinta. , a recunoscut, sub anonimat, unul dintre muncitori. (...) „Dupa ce a cerut, la sfarsitul lunii trecute, in fata camerelor de televiziune incetarea lucrarilor in judetul Arges, comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a afirmat ca totusi investitorii in microhidrocentrale se afla in legalitate. ", a declarat Silvian Ionescu pentru AFP.
Integral pe Green ReportComentarii

ecologist Multe state vad cu ochi rai conversia la energiile regenerabile.Deja ca particularii independenti energetic, din multe puncte de vedere ,nu vor mai avea nevoie de mare lucru de la stat. Ar fi totusi indispensabil un impozit pe energiile regenerabile pt. bugetele statului :educatie, sanatate,cultura ,pensii,apararea statului,stari de urgenta. Dar ar fi totusi o mare parte a populatiei.care nu ar mai depinde de bugetul statului.

5 ianuarie 2015 13:42

ecologist Prostii!

5 ianuarie 2015 13:26

Vasile Murariu Cum sa dai certificate verzi pentru cei care amplaseaza constructii in siturile din natura 2000 sau in rezervatii naturale? cum sa dai certificate verzi pentru cei care isi amplaseaza campuri de eoliene in Dobrogea si in delta, zone strct restritionate de culuarele de zbor ale pasarlor protejate din aceste habitate ? Decat .. cu solicitarea DNA in gradina Borbeyului.

10 noiembrie 2011 10:34

cosma racoare Mama voastra de handicapati ! Nimic nu se face cu cap in Romania !! Puneti niste reguli stricte panaramelor !!!

10 noiembrie 2011 9:43

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.