O parte dintre actualii politicieni români sunt palide caricaturi ale personajelor lui Caragiale. Nu sunt nici vorbitori rafinați, nici buni analiști, nici buni negociatori, nu sunt nimic. Probabil și din acest motiv, clasicii sunt mereu la modă.

Spre deosebire de Farfuridi, Nae Cațavencu este un foarte bun orator. Știe să-și construiască discursul și să capteze atenția audienței: „…În aceste momente solemne… mă gândesc… la țărișoara mea… (plânsul l-a biruit de tot) la România… la fericirea ei!… la viitorul ei! (Plâns cu hohot. Aplauze zguduitoare)”. Puterea sa de seducție este irezistibilă.

Este stăpân pe ideile pe care le expune, nu este un demagog ieftin, se vinde scump, cunoaște bine realitatea în care se mișcă, atent la orice oportunitate, numai noi, cetățenii grăbiți ai secolului al XXI-lea, îl vedem cu trăsături îngroșate, în tiparele care ne-au fost servite la școală, pentru că… așa l-a scris Caragiale. Este mitul care ne-a fost servit cu superficialitate: „Așa a scris Caragiale: o comedie, cu un Nae Cațavencu îngroșat și caricaturizat!”. Oare știm cu adevărat ce-a gândit Caragiale sau ne închipuim?

Integral pe LibertateaComentarii

ovi Da gingavul Catu-Matu cum vorbeste?

9 decembrie 2021 7:36

Fute repede un sobolan negationist! .

8 decembrie 2021 15:55

Fute repede un sobolan negationist! .

8 decembrie 2021 15:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.