„Virusurile mutante care supraviețuiesc și se dezvoltă sunt numite variante. În cazul Sars-cov-2, virusul care provoacă Covid-19, acestea au început să se răspândească serios în noiembrie 2020, odată cu apariția variantei Alpha, observată pentru prima dată în Marea Britanie.

Varianta Delta, care este tulpina globală dominantă în prezent, a fost detectată pentru prima dată în India, la sfârșitul anului 2020. Cea mai recentă, Omicron, a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud, în noiembrie 2021”, notează The Economist.

Mai sunt multe de aflat despre Omicron. Deși dovezile timpurii sugerează că această variantă se răspândește într-adevăr foarte rapid, este nevoie de mai multă muncă înainte de a ști dacă va înlocui Delta. Omicron are aproximativ 30 de mutații la nivelul proteinei spike, structura care împletește suprafața virusului și îi permite să se blocheze și să-și introducă genomul în celulele umane. Încă aproximativ 20 de mutații operează pe zone ale virusului: unele dintre ele pot fi, de asemenea, periculoase. Cum cresc mutațiile transmisibilitatea?

Integral pe UniversulComentarii

Alina Dumitrescu: reamintesc cititorilor mei ca ieri pe vremea asta O'Macronu' avea doar (vreo) 20 de "mutatii", ceea ce ma face sa cred ca mâine va avea deja pest 50-60, QED. Cu respect, A.D.

30 noiembrie 2021 23:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.