Numărul locurilor de cazare oficiale de pe litoral nu trece de 93.000 şi, cu toate acestea, asociaţiile din turism anunţă weekenduri în care la mare sunt 200.000 de turişti. De unde provine diferenţa?

În fiecare an apar cifre diferite, mai mult sau mai puţin veridice, privind numărul de turişti de pe litoralul românesc, datele fiind vehiculate de diverse organizaţii, începând cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care citează Poliţia Română, până la fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, scrie Mediafax într-o analiză publicată ieri.

Pornind de la declaraţiile care anunţă în mod regulat numărul de turişti de pe litoral citând „sursele oficiale", Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a făcut un studiu privind numărul real de locuri de cazare aflate pe ţărmul Mării Negre.

Astfel, în ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru 2011, anul trecut a fost centralizat un număr 80.690 de locuri de cazare pe litoral, excluzând oraşul Constanţa. Din datele oficiale de pe site-ul MDRT, actualizate la data de 22 iunie 2012, numărul de unităţi clasificate în care se regăsesc hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hos­teluri, apartamente în regim hotelier, popasuri turistice, este de 954 unităţi, totalizând 41.286 spaţii de cazare, care cumulează 88.235 locuri, ceea ce reprezintă o medie de două locuri în cameră.

Acestora li se adaugă şi Constanţa, unde sunt 78 de structuri cu 4.491 de locuri de cazare. „Dacă este să privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, până în anul 2011 au fost clasificate 1.029 de structuri de cazare, FPTR identificându-le pe cele din anul curent 2012 înregistrate ca fiind în număr de trei (până la data de 22.06.2012), ele fiind localizate în Schitu, Eforie Nord şi 2 Mai. Am constatat că nu există concordanţă între cifrele oficiale, raportându-ne la finele anului 2011, când au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Şi atunci diferenţa de 7.488 locuri de cazare (88.178-80.690) de ce nu a fost identificată în statistica oficială?", afirmă Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR. El crede că ar trebui să existe o concordanţă a datelor după care ar trebui să se ghideze toţi turoperatorii. „Lăsăm astfel loc speculanţilor, motiv pentru care portalurile de rezervări online sunt aproape neîncăpătoare pentru cei care îşi etalează vilele, pensiunile şi camerele de închiriat la negru, sfidând legile şi autorităţile competente. Estimăm că există câteva sute de vile de pe litoral care cazează turişti la negru, iar alte câteva mii de persoane particulare stau şi flutură cheile la intrările în staţiuni, acostând potenţialii clienţi chiar din momentul în care coboară din tren sau din alte mijloace de transport", a mai spus oficialul FPTR.

În afara acestora, sunt o serie de structuri de cazare, chiar şi autorizate, care încasează bani, dar nu eliberează nici un bon fiscal.

„Dar situaţia este cu mult mai gravă, pentru că nu doar în vile se cazează turiştii la negru, ci şi în case de vacanţă, pensiuni, complexuri turistice şi apartamente în regim hotelier, practic în majoritatea tipurilor de structuri de cazare există o astfel de formă ilicită de turism. Numărul exact al turiştilor cazaţi în astfel de structuri este foarte greu de estimat, dar bănuim că se situează în jurul a 40.000-50.000. Cu toate acestea, aşa-zisele surse oficiale vehiculate în toată presa în această vară anunţă în aproape fiecare sfârşit de săptămână cifre mult mai mari, respectiv 200.000 de turişti în weekendurile aglomerate", spune Dragoş Răducan.

Astfel, se ridică o altă problemă: diferenţa enormă de turişti unde se cazează? Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon a declarat pentru Mediafax că, atunci când litoralul este plin, sunt 200.000 de turişti. „Informaţiile le am de la asociaţia hotelurilor din Mamaia şi de la asociaţiile hoteliere din sudul litoralului. Sunt observaţiile directe ale hotelierilor. Este cel mai bun sezon de după Revoluţie, şi avem o creştere de 14% faţă de 2008, care fusese până acum cel mai bun an", a spus fostul ministru. Întrebat cum este totuşi posibil ca 200.000 de turişti să doarmă în 90.000 de locuri de cazare, Agathon a admis că restul se cazează „cam la negru". Preşedintele ANAT, Corina Martin, spune la rândul ei că oficial pe litoral sunt 110.000 de turişti în weekendurile aglomerate, dar neoficial numărul acestora ajunge la 200.000, conform estimărilor Poliţiei.

Integral pe România LiberăComentarii

Ionica D-le Nelu cu regret, dar comentariul este de o incultura si o prostie greu de explicat, poate numai la cei care sunt manelisti, mai gasim acest fel de comentariu, fara subiect, predicat si fara obiect, mai puneti mana pe o carte, invatati in continuare, mergeti la o facultate de stat seroasa, nu la cele absolvite de unii ex ministri , respectiv Spiru Haret sau Romano-Americana.

19 august 2012 11:10

nelu Păi simplu cum spune monumentu prostiei universale ponta .Întrebați pe Drogi de Constanța ?.Și tot ei țipă că sunt cercetați .AȚI MAI VĂZUT MONUMENTE DE PROSTIE MAI MARI CA LA USL .PĂI NU E DE CARTEA RECORDURILOR .

17 august 2012 9:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.