Deşi cifrele oficiale sunt în scădere, în spitale este tot ca în război. Sunt prea mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus, prea mulţi oameni care au nevoie disperată de oxigen. La Spitalul Universitar din Capitală a fost instalat un cort în curte, iar medicii tratează ca pe front.

Cei mai mulţi care ajung aici nu sunt vaccinaţi şi acum, cu masca de oxigen pe faţă, declară că s-ar injecta şi de zece ori doar să nu mai treacă prin astfel de chin.

La Spitalul Universitar din Capitală sunt trataţi în prezent peste 350 de bolnavi de COVID-19, dar şi tot atâţia pacienţi negativi, dar cu alte probleme de sănătate. Pentru ca acest lucru să fie posibil au fost organizate circuite separate.

Pacientă: Au chemat copiii Salvarea!

Reporter: Vă simţeaţi rău?

Pacientă: Da!

Reporter: Şi acum speraţi să ajungeţi acasă?

Pacientă: Da!

Reporter: Vreţi să ajungeţi acasă, da?

Pacientă: E şi soţul bolnav.

Reporter: Unde e soţul?

Pacientă: Pe aici, pe la etajul 12, nu ştiu. dar el e grav!

Cu lacrimi în ochi, cu speranţă la Dumnezeu şi la medicii de la Universitar, o pacientă îşi doreşte un singur lucru: să fie din nou acasă împreună cu cei dragi. Dacă ar putea da timpul înapoi ar face un singur lucru - s-ar vaccina. Şi ea, şi mai toţi cei pe care i-am găsit în spital.

Pacient: Acuma dacă pot o să-mi fac 10 vaccinuri, când o să ies de aici, că nu-i de glumit. Asta e valul 4, e un val foarte păcătos.

În faţa unităţii de primiri urgenţe de la spitalul Universitar din Capitală, cel mai mare spital de urgenţă din Bucureşti, a fost instalat un cort pentru că nu mai sunt locuri în unitatea spitalicească.

Iar dincolo de uşi, la UPU, pe paturi, pe tărgi, pe scaune sau chiar în picioare pacienţii infectaţi cu coronavirus se luptă să respire. Printre ei, medicii aleargă, pentru că fiecare secundă poate face diferenţa.

Medic: Rămânem uimiţi, practic, stăm de vorbă cu pacienţii în turele de noapte iar când venim la tura de zi îi vedem într-o stare degradantă.

Aşa se face că o sursă de oxigen devine insuficientă şi se montează a doua. Cei a căror stare nu se îmbunătăţeşte ajung să fie intubaţi şi ventilaţi mecanic. Plâmânii lor, practic, nu mai funcţionează. Cei care se recuperează privesc totul ca pe o minune.

Pacient: Am venit într-un hal fără de hal. Mulţumesc spitalului aceasta, mulţumesc, mulţumesc că m-a pus pe picioruşe + 00.15 Nu mai aveam aer, nu mai aveam.totul, eram terminat.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.