Creșterea rapidă a prețului la gaze și cărbuni pune zeci de primării din toată țara în dificultate în plin sezon rece. O analiză Economedia și G4Media arată că aproape toate orașele unde mai există sisteme centralizate de încălzire se confruntă cu creșteri mari de costuri, iar soluțiile sunt limitate.

Prima soluție e subvenționarea facturilor din fonduri proprii, ceea ce înseamnă tăieri masive de la bugetele de investiții în orașe. A doua soluție e subvenționarea cu bani de la guvern, dar analiza arată că singurele orașe care au beneficiat în octombrie de fonduri guvernamentale sunt cele conduse de primari apropiați de premierul Florin Cîțu, cum e cazul Constanței. A treia soluție e mutarea costurilor către populație, ceea ce înseamnă creșterea nemulțumirii populare.

Important: Situația clienților din sistemele de încălzire centralizată e radical diferită de cea a consumatorilor care au centrală proprie. În sistemul centralizat, o parte a facturii e subvenționată de primărie, în timp ce proprietarii de centrale proprii suportă tarifele integrale.

Integral pe EconomediaComentarii

nea corectionistu Vor suge p..a si o vor tine cu mainile amandoua.Cat de curand.

15 octombrie 2021 10:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.