În timp ce în România oamenii mor pe capete de COVID, iar preţurile la energie şi gaze au explodat, învestirea unui nou guvern sub conducerea lui Cioloş pare a fi sortită eşecului. Mutarea lui Iohannis oferă un răgaz PNL, înainte de a încerca revenirea la guvernare, legal, tot cu Florin Cîţu, arată specialiştii consultaţi de „Adevărul”.

Începerea discuţiilor despre conturarea unui nou Guvern, condus de această dată de Dacian Cioloş, denotă că misiunea USR va fi foarte dificilă. Florin Cîţu a refuzat o întâlnire ieri şi a amânat discuţia cu Dacian Cioloş până astăzi, când se va întâlni în format de trei, adică el, premierul desemnat şi Kelemen Hunor (preşedintele UDMR). Cîţu şi Kelemen Hunor au avut mesaje similare în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de un Guvern în jurul lui Cioloş, susţinând că ar trebui să discute mai întâi cu PSD şi AUR, forţele care au participat la dărâmarea fostului Cabinet. De altfel, relaţia PNL-UDMR este foarte bună, în timp ce legăturile USR cu UDMR sunt aproape inexistente.

PNL nu-l votează pe Cioloş

Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că Florin Cîţu le-a transmis, în spatele uşilor închise, că liberalii nu vor vota în niciun caz Guvernul Cioloş. Dincolo de planurile de la centru, o problemă pentru PNL este comunicarea în teritoriu. Imediat după decizia lui Iohannis, telefoanele au început să sune pentru a cere lămuriri, fiind perceput faptul că PNL cedează guvernarea. „Decizia ne-a luat prin surprindere. Nu am pregătit partidul pentru asta”, a declarat un lider al PNL sub protecţia anonimatului. În schimb, în discuţiile liderilor formaţiunii, mişcarea lui Iohannis a fost percepută drept „genială”, pentru că îi pune pe USR-işti să-şi asume responsabilităţi: construirea unei majorităţi şi prezentarea unui plan de a scoate România din criză, adică exact ceea ce era pus şi Guvernul Cîţu demis să facă. În acelaşi timp, atenţia nu mai este îndreptată doar spre liberali.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.