Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a denunţat faptul că Gardienii Revoluţiei din Iran antrenează o miliţie şiită în Siria, favorabilă regimului Bashar al-Assad, pentru a înfrânge opoziţia. În Israel, pregătirile de război sunt intense.

În cadrul unei conferinţe de presă, alături de generalul Martin Dempsey, Panetta a declarat că Iranul „pune pe picioa­re o miliţie în Siria pentru a lupta în favoarea regimului" şi „prezenţa crescândă a Iranului în Siria este îngrijorătoare". El şi-a exprimat regretul că totul înseamnă prelungirea suferinţelor sirienilor. Gene­ralul Dempsey, şeful Statului Major american interarme, a precizat că miliţia pregătită de Iran este compusă „din sirieni, în general şiiţi, dar şi alaouiţi", ca preşedintele Bashar al-Assad, şi este formată după modelul Armatei lui Mahdi din Irak, puternica miliţie şiită condusă de Moqtada Sadr, care a luptat contra forţelor americane. Armata siriană este slăbită din cauza dezertărilor şi plecării unei părţi a ierarhiei, este demoralizată şi cunoaşte probleme de aprovizionare. „Din aceste motive, Iranul a intrat în joc pentru a forma această miliţie şi a ridica presiunea de pe militarii sirieni", consideră Dempsey. Fostul premier sirian, Riad Hijab, a cărui fugă în Iordania a provocat vâlvă săptămâna trecută, a declarat marţi într-o conferinţă de presă la Amman că „regimul de la Damasc nu mai controlează decât 30% din teritoriul ţării", iar puterea „s-a prăbuşit din punct de vedere militar, economic şi moral".Hijab a precizat că „regimul s-a fisurat" şi a cerut combatanţilor Armatei siriene libere (ASL) „să continue lupta contra regimului pentru că sirienii au mare încredere în ei".

Un război de o lună

Iranul, programul său nuclear militar şi jocurile lui în regiune reprezintă o preocupare atât la Washington cât şi în Israel şi statele arabe. Întrebat despre hotărârea statului evreu de a lovi instalaţiile nucleare iraniene, Panetta a estimat că există „încă spaţiu pentru a negocia" o soluţie diplomatică cu Teheranul. El a fost la Ierusalim la începutul lunii unde a pledat în favoarea sancţiunilor şi negocierilor dar se pare că israelienii sunt de altă părere şi guvernul ar dori lansarea unui asalt înaintea prezidenţialelor americane din noiembrie. După ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a venit rândul colegului său de la Apărarea pasivă să menţioneze o eventuală ofensivă a Israelului contra Iranului. El a declarat pentru Maariv că ofensiva statului evreu va dura o lună şi se va desfăşura pe mai multe fronturi. În afara Iranului, Israelul va trebui să facă faţă şi ripostelor Hezbollahului libanez şi militanţilor pa­lestinieni ai mişcării islamiste Hamas în Fâşia Gaza şi a precizat că se aşteaptă ca sute de rachete să se abată zilnic asupra localităţilor israeliene, care s-ar solda cu 5.000 de morţi.

Potrivit presei israeliene, premierul Netanyahu şi Barak ar dori să atace siturile nucleare iraniene înaintea alegerilor americane şi în teren armata s-a activat. Bateriile antirachete diseminate pe teritoriul israelian vor fi echipate cu un nou sistem cu capacităţi perfecţionate de interceptare în zbor. Din precauţie, stocurile de muniţii vor fi repartizate la un mare număr de baze, în aşa fel încât pierderile să fie limitate în cazul atacurilor rachetelor inamice. În uzine civile au fost înmagazinate zeci de mii de raţii alimentare şi echipamente de luptă. Kituri antichimice şi bacteriologice sunt disponibile pentru mai mult de jumătate din populaţie.

Integral pe România LiberăComentarii

33VM LIVIU PANA UNA ALTA AI GRIJA DE MAMALIGA TA !!!! VEZI CE SE POATE FACE BINE IN ROMANIA SI NU AVEA GRIJA JIDANILOR....AM FOST LA EI ACOLO SI CU RAZBOI CU TOT O DUC MAI BINE DECAT TINE !!!!

7 august 2015 8:36

Liviu Degeaba, jidanilor, inevitabilul se va produce... It's just a question of time...

16 iulie 2014 9:07

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.