România se pregătește să elimine o serie de taxe pe care cetățenii le plătesc, dar şi să ridice scutirile de la impozite pentru niște categorii profesionale. Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a explicat cum se vor desfășura aceste demersuri şi care sunt obiectivele.

Întrebat care sunt taxele la care autorităţile sunt dispuse să renunțe, Dan Vâlceanu, ministrul Finanțelor, a explicat că s-a realizat o analiză, iar scopul final este majorarea veniturilor mici respectiv motivarea personalului de muncă înalt calificat să rămână în România, să nu mai plece în străinătate.

„În momentul de față facem o analiză. Ştiți că în această perioadă am avut discuții și în consiliul tripartit cu sindicatele și patronatele pentru a găsi soluții privind majorarea salariului minim și în condițiile în care vom găsi împreună soluțiile respective, ele vor fi anunțate.

„Ne dorim să majorăm salariile mici"
„Am vrut să informăm oamenii că suntem atenți și ne dorim să majorăm salariile mici, veniturile mici și din punctul ăsta de vedere luăm în considerare mai multe scenarii, inclusiv acesta de a găsi o variantă de scădere a contribuțiilor gradual, astfel încât bugetul să permită și să nu fie afectat și să rămânem pe aceeași traiectorie de consolidare fiscală", a spus ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă s-au făcut calculele necesare, ministrul a precizat că pentru toată lumea varianta ideală este "să plătim taxe mici şi toţi să le plătim".

„România are o problemă cu forța de muncă"
„Eu cred că pentru toată lumea varianta ideală este să plătim taxe mici și toți să le plătim. Din punctul meu de vedere, în acest moment trebuie să fim atenți la ce se va întâmpla în viitor pentru că, România are o problemă cu forța de muncă și aici mă refer la faptul că oamenii pleacă din țară și toată lumea clamează taxarea destul de ridicată a muncii în România.

Și atunci, bineînțeles, că luăm în calcul și asemenea variantă, dar repet toate lucrurile acestea se vor face și având în vedere un principiu al corectitudinii și al dreptății pentru că este greșit, din punctul meu de vedere, ca toată lumea să plătească contribuții și să fie categorii care sunt exceptate de la plata contribuțiilor.

Din punctul ăsta de vedere există tot felul de plafoane introduse pentru plata contribuțiilor și a impozitelor, dar căutam o variantă în care regula de taxare să fie una generală și bineînțeles că nu se poate întâmpla peste noapte acest lucru, ci în pași astfel încât populația și antreprenorii să facă față unor măsuri.

"Căutam soluţii ca forța de muncă înalt calificat aceasta să rămână în România"
Nu este vorba de a schimba regula peste noapte, ci pur și simplu căutăm soluții astfel încât salariile mici să crească dar și în zona de salarii mari, acolo unde este forța de muncă înalt calificat aceasta să rămână în România și să nu plece în străinătate", a mai explicat ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu.

Întrebat, de asemenea, dacă pentru creșterea salariului minim s-a stabilit vreo cifră, Vîlceanu a precizat că:

„Tocmai pentru că suntem în proces de consultare a partenerilor sociali aș vrea ca suma sau cifra care reiese din această consultare să fie suma care o vom anunța. Premierul întradevăr a spus că sindicatele își doresc 10-12%, iar patronatele în jur de 8. Cred că așa de aproape ca solicitări nu a fost niciodată de când se fac aceste negocieri şi sunt convins că vom ajunge destul de repede la o varianta acceptată de ambele părți", a conchis ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu la News Hour with CNN de la Antena 3.


Comentarii

EINSTEIN Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, demis de premierul Cîțu, susține că pe durata mandatului lui au fost mai mulți oameni politici care au încercat să intervină în controalele de mediu făcute. Mai mult, Berceanu a spus la Digi 24 că fostul ministru al Mediului (n.r. Costel Alexe) ar fi făcut aceste intervenții, iar un consilier al acestuia era proprietarul unui depozit ilegal de gunoaie. Berceanu face referire la un depozit de aproape un milion de metri cubi, ilegal în Popești-Leordeni, la granița cu Sectorul 3, care până acum nu a fost semnalat niciodată și care a distrus caseta de evacuare a apelor menajere din București rezultând trei sectoare inundate cu materii fecale. În ceea ce privește munții de gunoi aruncați pe câmpurile din jurul Capitalei, Berceanu a declarat într-un interviu anterior acordat HotNews.ro că există un acord tacit din partea primăriilor, care știu despre această practică, dar nu fac nimic și acuză ”o cârdășie între funcționari ai statului, din diferite instituții, și oameni politici, care sunt implicați direct în afacerile astea și structuri de crimă organizată”.

27 septembrie 2021 9:44

pagubitu Ba ?mici ,da multe.,

27 septembrie 2021 9:36

Dan Vîlceanu, cel ce-l fute-n cur pe Cîțu Iubitul meu e șef la PNL. Voi fute-n cur întrega Românie.

25 septembrie 2021 19:03

Dan Vîlceanu Noi suntem homsoexuali conservatori, nu ca homalaii de la USR...

25 septembrie 2021 17:11

Dan Vîlceanu Asa, si?

25 septembrie 2021 13:11

Dan Vîlceanu, cel ce-l fute-n cur pe Cîțu? Nu, merci. .

25 septembrie 2021 11:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.