Investigaţiile procuro­rilor cu privire la posibilele fraude de la refe­rendumul pentru demi­terea preşedin­telui şi asupra modului cum sunt reactualizate listele electorale iau amploare. Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie au început fiecare câte o anchetă, iar cercetările sunt extinse în toată ţara. „Procurorii din cadrul DNA efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea re­ferendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetărilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment", se arată într-un comunicat al instituţiei remis ieri.

Gorj, pe primul loc la suspiciuni

Anchetatorii au verificat, în ultimele zile, listele electorale din două comune ale judeţului Gorj. Primarii din Dragoteşti şi Polovragi au declarat că zeci de alegători au fost întrebaţi dacă îşi recunosc semnăturile din tabelele folosite la referendumul din 29 iulie, potrivit Mediafax.

Primarul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a afirmat că, începând de vineri, timp de trei zile, anchetatorii au mers prin comună sau i-au invitat pe alegători la sediul primăriei pentru a-i întreba despre semnăturile pe care le-au dat pe tabelele în care s-a consemnat că au votat. "Eram plecat de la primărie în momentul în care secretara mi-a dat la telefon, un domn care s-a recomandat a fi procuror DNA de la Bucureşti. Mi-a cerut sprijinul pentru o anchetă care se face în comună şi, evident, i-am pus la dispoziţie o încăpere. Am delegat pe cineva de la Urbanism care să meargă cu dumnealor prin sat şi timp de trei zile dumnealor au derulat ancheta respectivă", a menţionat Vili Pasăre. Liderul PDL Gorj, senatorul Ion Ruşeţ, care este şi secretar executiv adjunct al parti­dului la nivel naţional, a declarat filiala Gorj a sesizat conducerea centrală a formaţiunii că, din cei aproape 150.000 de alegători care s-au prezentat la urne pe 29 iulie, aproape 27.000 au votat pe liste suplimentare.

Liste electorale, copiate de anchetatori

Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a ridicat luni mai multe documente de la Curtea Constituţională a României, de la Autoritatea Electorală Permanentă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.

„Copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29 iulie au fost ridicate de la Curtea Constituţională. În cursul zilei de luni s-a procedat la audierea unui martor, iar cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii judiciare", precizează un comunicat al procurorilor.

Dosarul Dragnea continuă

De asemenea, continuă ancheta şi în cazul secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, care a fost şi coordonatorul campaniei electorale pentru referendum din partea acestei formaţiunii. Procurorii anticorupţie au început investigaţia după plângerea penală depusă chiar în ziua referendumului de către PDL.

Democrat-liberalii îl acuză pe liderul pesedist că le-a cerut preşedinţilor secţiilor de votare din Teleorman să-i comunice, prin sms, informaţii privind prezenţa la urne. „Domnul Li­viu Dragnea a cerut ilegal ca toţi preşedinţii secţiilor de votare, care sunt apolitici, să-i raporteze abuziv, din oră în oră, prezenţa la vot. Acest lucru este ilegal, este abuziv", a anunţat chiar pe 29 iulie Cristian Boureanu, vicepreşedinte al PDL. Acesta a menţionat că Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi profitat în lupta politică de funcţia pe care o are.

Integral pe România LiberăComentarii

ovidiu D-le Presedinte Basescu ! Cei 15 milioane de cetateni non-USL iti ordona sa te prezinti la Cotroceni , la post, incepind de Miercuri dupa decizia CCR. Orice impotrivire este nula si neavenita !

18 august 2012 15:39

stan Daca PDL si PSD sunt partide politice de ce nu rezolva problema politic.S-a revina Traian Basescu , sa demisioneze Ponta si sa se faca un guvern PDL-PSD pina la alegeri. La alegeri fiecare partid sa participe separat si nimeni sa nu mai fure iar apoi sa se faca o majoritate.

16 august 2012 10:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.