Aproape 90% din bolnavii de cancer din România care făceau tratament în anul 2019 au murit după un an, fiind vorba de cazuri descoperite târziu, a declarat Adela Cojan, şefa interimară de la CNAS.

"Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile", a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit cursdeguvernare.ro.

Cifrele însemnate ale morţilor de cancer sunt rezultatul lipsei de prevenției de subfinanțare a medicinei primare, dar și de accesul îngreunat la serviciile din ambulatoriul de specialitate.

Şef CNAS: "M-au impresionat cifrele"

"Pot să vă spun că m-au impresionat cifrele pentru 2020, când am văzut că în jur de 88% din cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în 2019 se regăseau printre CNP-urilor pacienților decedați (…).

Erau cazuri de cancere descoperite târziu, în stadiul 2, 3, cu metastaze. Dacă s-ar depista precoce, șansele de supraviețuire la cinci ani și la 10 ani ar fi mult mai ridicate", a continuat Adela Cojan.

Analiză: Impactul este devastator nu doar la nivelul famililor, ci și al economiei
Astfel, impactul este devastator nu doar la nivelul famililor, ci și al economiei, arată o analiză făcută de Clara Volintiru, conferențiar universitar la ASE București.

Potrivit datelor, nouă din 10 români riscă sărăcia dacă se îmbolnăvesc de cancer, iar România pierde 3% din PIB cu fiecare "cohortă" anuală de bolnavi de cancer.


Comentarii

Lumineaza Doamne poporul tau Baaaa si ceilalti 22%?urmeaza sa moara nui asa?Ba nene?cand veti termina cu abonamentele la farmacii,Si va veti ocupa de Tratarea si insanatosirea semenilor ,probabil o sa vedem si vindecari.deocamdata ,pentru oase,tensiune,diabet,pancreas,rinichi ,fiere,pana la o eventuala operatie ,Afara,nu in tara,suntem abonati la farmacii,Si fereasca dumnezeu sa nu -ti iei abonamentul intro luna ca te ia medicul de familie la ture;Da cum de mai aveti ?da luna trecuta nu le-ati ;luat.pai ce asa se face?Sincer ?Imi doresc sanatate.Sa ma fac bine.Nu sami faceti abonamente pentru restul zilelor,la farmacie.Vreau sa ma vindec.Nu sa mananc pastile in loc de mancare.Voi SUNTETI DOCTORI.STITI .Daca STITI.la cancer se pare ca 88% habar nu aveti si 22% tine de Doamne -Doamne.

17 septembrie 2021 9:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.