Florin Cîţu rămâne premier până la Congresul PNL. Curtea Constituţională îl va scăpa de votul la moţiunea de cenzură până la bătălia pentru şefia Partidului Naţional Liberal.

Potrivit unor surse CCR, citate de Antena 3, decizia va fi anunţată după 25 septembrie.

Astfel, până la Congresul PNL sunt slabe şanse să vină decizia Curţii Constituţionale.

De-a lungul timpului, când au mai fost crize politice, judecătorii au aşteptat trecerea ei şi abia apoi au venit cu o decizie. Aşa se va întâmpla şi de această dată.

Astăzi ar fi trebuit să se încheie perioada în care cele două părţi, Guvernul şi Parlamentul, să trimită punctele de vedere. Potrivit unor surse, este posibil ca în această după-amiază să ajungă punctul de vedere de la Palatul Victoria.

Abia apoi cele două părţi ajung în faţa judecătorilor de la CCR. Cel mai probabil, şedinţa va fi pe 29 sau 30 septembrie, deci după congresul PNL.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, i-a cerut miercuri premierului să vină cu propuneri de noi miniştri şi a spus că va sesiza CCR pentru un conflict juridic, acuzând-l pe Florin Cîţu că blochează Parlamentul.

În plus, şefa Senatului a spus că vrea ca lista cu noii miniştri să fie validată în Parlament.

Dragu a mai spus că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională.

"Am trimis punctul de vedere către CCR cu privire la cererea premierului prin care solicită constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. În acest punct de vedere, semnat de mine, în calitate de preşedinte al Senatului, arăt că nu se constituie motive pentru un astfel de conflict.

Este, de fapt, un conflict de natură politică, pe care Guvernul îl doreşte transformat în unul de natură constituţională.

Dragu: "E un conflict de natură politică, pe care Guvernul îl doreşte transformat în unul constituţional"
Mai arătăm Curţii că este vorba de o cerere ce nu poate fi admisibilă. Este vorba de o serie de critici legată de depunerea moţiunii de cenzură, care este un instrument juridic constituţional al parlamentarilor, de control asupra activităţii Guvernului.

Nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict de natură constituţională. Repet, este vorba de un conflict politic, mai degrabă, care se doreşte a fi transformat în unul de natură constituţională.

Trimit către Curtea Constituțională un al doilea document, este o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte.

Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim- nistru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului", a mai spus Anca Dragu.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.