Preţul gazelor nu va fi singura problemă în iarna care vine, consideră analiştii Asociaţiei Energia Inteligentă, ci mai degrabă lipsa lor, ţinând cont de stocurile mici şi de capacităţile rezervate.

„Statistic, iarna 2011/2012 care a adus cele mai mari preţuri la gaze în Europa a fost şi o iarnă extrem de friguroasă. Să se repete la 10 ani istoria, odată cu cele mai mari preţuri la gaze pe bursă, să avem din nou o iarnă extrem de friguroasă? Dacă va fi aşa, s-a găsit soluţia, conform Planului de Măsuri pentru situaţii de urgenţă, elaborat de Ministerul Energiei se vor opri CET urile pe gaze (ex Brazi), adică pe lângă frig vom sta şi pe întuneric! Sunt curios dacă tot ANRE va fi de vină”, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, argumentându-şi afirmaţia cu date privind stocurile existente şi capacităţile rezervate.

„Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă veşti şi mai îngrijorătoare pentru perioada următoare şi care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece. Deficitul între cerere şi ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 29%. Depozitele de înmagazinare ale gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecţie (31 august 2021) se găseau la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc, ritmul zilnic de injecţie este de 10 – 12 mil mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%) (anul trecut în această perioadă în depozitele de gaze erau pline în proporţie de 90%)”, se arată în analiza „Criza gazelor în iarna 2021/2022”.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.