E parcă tot mai scump să fii sărac, spune doamna Ionescu, pensionara de la scara vecină. Copiii ei se miră cum de reușește din cei 1500 de lei net cât ia pensie, să mai pună deoparte 200 de lei lunar. Pentru doamna Ionescu, cifrele referitoare la inflație anunțate de BNR sau de INS nu valorează mare lucru. Și are dreptate: în cazul ei inflația resimțită e de peste 8%, în vreme ce pentru cei cu venituri de peste 6.000 de lei net, inflația a trecut cu puțin de 4%. Depinde de care parte a ușii te afli, cum ar spune cineva.

Vorbim despre inflație ca despre un număr unic care se aplică întregii economii. Dar fiecare dintre noi resimte altfel creșterile de prețuri, din simplul motiv că fiecare cheltuim banii pe lucruri diferite. Prețul țigărilor este foarte important pentru fumători; prețul scutecelor îi afectează mai ales pe cei care au copii mici, iar prețul benzinei reprezintă un cost semnificativ pentru un locuitor din Voluntari care face zilnic naveta în Capitală.

Cheltuielile lunare ale doamnei Ionescu sunt, în linii mari, următoarele: circa 150-200 de lei lunar dă pe medicamente, două pungi de făină, doi litri de ulei, 50 de lei pe carne (cel mai des ia pui), pește (pentru zilele de post), un pachet de țăgări la două zile, iar facturile de energie electrică și de gaz atârnă ca o piatră de moară. Își notează pe un caiet fiecare leu pe care îl cheltuie dar și fiecare bănuț care intră. Așa am putut calcula cât dă pe fiecare produs cuprins în lista pe care o monitorizează INS atunci când calculează inflația.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.