Dragoş Damian, CEO-ul companiei farmceutice Terapia, face o analiză a raportului dintre costurile angajatorilor pentru angajaţi şi sumele care ajung, efectiv, la aceştia din urmă. Astfel, angajatul român ajunge să fie plătit cu cea mai mică sumă comparativ cu alte ţări din Europa de Est.

Redăm mai jos postarea lui Damian:

„În tabelul comparativ de mai jos din care am exclus Europa de Vest că să evitam depresia, avem ţări din UE şi din afara UE (inclusiv din Uniunea Euro-Asiatica UEA), mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate şi cu structuri diferite de aport la PIB. Şi totuşi, nu au fost alese la întâmplare, ele având un numitor comun: toate se confruntă cu lipsa de resursă umana calificată / necalificată, din cauza unui exod dramatic al forţei de muncă, care creează premise pentru munca la negru şi importul de muncitori din zona asiatică. Unele dintre ţările de mai sus “au noroc” dacă se poate spune aşa, pentru că limba rusă este folosită ca traducător şi pot să atragă resursă umană şi din spaţiul UEA (foarte multă resursă calificată din Belarus şi Ucraina lucrează în Polonia şi începe să migreze şi către Cehia).

Frapează totuşi faptul că deşi România nu are cel mai mare cost total cu salariile (angajat + angajator) – e doar pe locul 5 – totuşi, după redistributia din 2018 pe care multe companii fie nu au aplicat-o fie nu au aplicat-o onest, angajatul rămâne cu cea mai mica remuneraţie netă, iar angajatorul plăteşte doar 2,2% cheltuieli cu angajatul. Aşadar, pe de o parte angajatorul este stimulat să investească în ţară datorită cheltuielilor mici, dar angajatul rămâne cu cea mai mică sumă netă în mână din grupul de comparaţie – adică exact ce poate fi mai contraproductiv pentru a reţine şi dezvolta resursa umană.

Integral pe AdevărulComentarii

CEO-ul? Băi imbecilule care te cufurești acest articol de căcat lichid. Ce e aia CEO? O fi ce e oul? Băi handicapatule incult, funcția asta e acolo în țările care au ca limbă oficială engleza și în traducere pă românește însemnează chief executive officer, sau mai pă înțelesul românilor în traducere ofițer șef executiv, adicătelea președinte executiv al companiei și cea mai înaltă funcție din acea companie, omul care conduce acea companie. La noi în România, funcția CEO, NU există, e funcția pe românește de președinte al companiei, atât. Căca-ma-ș un căcat mare în știința ta și-n engleza ta de baltă, idiotule.

2 august 2021 6:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.