Epidemiologul Octavian Jurma a anunţat luni într-o postare pe Facebook că "valul 4-Delta a devenit o certitudine pentru România și va debuta în următoarele 1-3 săptămâni. Nu putem anticipa unde și când va fi vârful, afirmă epidemiologul, însă estimează între 5.000 și 20.000 de cazuri pe zi", susţine epidemiologul.

"Tulpina Delta (B1.617.2 sau indiana) este oficial dominanta in Europa, mult mai repede decat ne asteptam.

De saptamana asta incepe numaratoarea inversa pentru valul 4 si la noi. Cred ca e momentul potrivit sa schimbam si nomenclatura valurilor adaugand tulpina dominanta acolo unde se cunoaste (ex: valul Delta-4), mai ales ca sunt tari in care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate in unul singur.

Avand in vedere ca evolutia situatiei din Romania este greu de prezis cu ajutorul datelor curente, e necesar sa extrapolam scenarii pe baza evolutiei din alte tari (aflate in val) pana la consolidarea unor trenduri autohtone.

Mai jos aveti o comparatie intre Marea Britanie (tara cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume) si Indonezia (epicentrul actual al pandemiei).

Ambele tari se afla la varful valului 4 cu varianta Delta (indiana) si au un numar apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic dar contextul este diferit. Marea Britanie are in medie 45,000 de cazuri pe zi in contextul unei populatii vaccinate in proportie de 65%. Indonezia are in medie 49,000 de cazuri pe zi in contextul unei unei populatii vaccinate in proportie de 15%.

Aceasta face ca Indonezia sa aibe astazi 1,300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai multe fata de Marea Britanie care are in medie 60 de decese pe zi.

Vaccinarea este fara indoiala responsabila de aceasta diferenta pentru ca, spre deosebire de valul 3 care a fost produs de tuplina Alpha in Anglia si de tulpina Beta in Indonezia, tulpina Delta este acum dominanta in ambele tari.

Asa cum se observa, vaccinarea nu poate impiedica valul Delta insa il poate reduce mult atat ca numar cat si ca gravitate. Cand comparam diferenta dintre valul 3 si valul 4 in cele doua tari, observam ca in Indonezia valul Delta este de 4 ori mai mare decat valul Beta in vreme ce in Marea Britanie este asemanator dar ceva mai mic decat valul Alpha.

Avand in vedere ca populatia din Romania are o rata de vaccinare de 25% (apropiata de cea din Indonezia) dar o rata de infectare de peste 30% (apropiata de cea din Marea Britanie) in valul 2 si 3, ne putem astepta ca severitatea valului 4 in Romania sa se situeze intre cele doua repere.

Asa cum se vede din grafic, valul Delta-4 debuteaza relativ violent si ajunge la apogeu in aproximativ 4 saptamani. Acelasi aspect il va avea si in Romania dar la noi va fi vizibil doar in spitale pentru ca testarea preventiva a fost abandonata.

Avand in vedere ca in ritmul actual nu vom avea 30% din populatie vaccinata decat in luna octombrie 2021 si ca imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile dupa vaccinare, vaccinarea la debutul valului si in val nu ne poate scoate din val. Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru Romania si va debuta odata cu dobandirea dominantei variantei Delta, in urmatoarele 1-3 saptamani si ne va surprinde nevaccinati.

Nu putem anticipa unde si cand va fi varful datorita gradului inalt de cosmetizare politica a datelor oficiale, insa putem extrapola pe baza datelor din cele doua tari ca in cel mai fericit caz va fi la fel de inalt ca valul Alpha-3 (5 mii de cazuri pe zi) si in cel mai rau caz de 4 ori mai sever (20,000 de cazuri pe zi). Sa speram ca vom avea parte de un scenariu fericit cu un varf intre 4 si 6,000 de cazuri pe zi si un procent mic de internari si decese.

Este prea tarziu sa sa ne mai pregatim la nivel national pentru cel mai rau scenariu, insa tu o poti face vaccinandu-te. Mai avem doar 2-3 saptamani sa ne vaccinam pentru a evita ca familia noastra sa devina victima a noului val de infectari", a scris epidemiologul Octavian Jurma, luni, pe contul său de Facebook.


Comentarii

Fute tu rapid șobolanii Clotildei! Da, în Rusia mor zilnic vreo sută de mii din cauza aromelor de vodcă, iar în Valea Jiului nici nu mai există mineri, deoarece „gubiernul mieu” a închis tot. Ca atare minerii au apucat-o care încotro. Cine dracu să mai moară de Covid? Dacă îți place să inventezi, fă-o și tu cu un pic de talent, ce dracu!

28 iulie 2021 11:55

Fute repede un sobolan negationist! Bai sobolane, datorita celor ca tine, valul 4 va face multi morti. Analfabetii pun botul la cufureli conspirationiste si nu se vaccineaza. Daca UE/masoneria ar fi creat pandemia, nu aveau ei grija ca cei de la Curtile constitutionale ale Romaniei, Austiriei, Spaniei, etc, să nu le stea impotrivă? E o întrebare și totodată un argument logic, pișa-m-aș în gura ta de bolșevic pestifelic. Rusia, care oricum declara mai putini morti, mor zilnic in medie cam 800 de nevaccinati zilnic de cateva sapatamani incoace. Câți șobolani negaționiști vor muri în România? Șobolanca diabolică Șoșoaca le-a spus la mineri sa nu mai poarte masca. In urmatoarele saptamani au murit peste 100, infectarile s-au inmulțit de 5 ori. Și tot șobolanca diabolică acuza guvernul de moartea oamenilor cand a adus acel sac negru la tribuna Parlamentului.

28 iulie 2021 9:36

@Băi șobolane negaționist În ce privește pula-ți, să ți-o belești singur, cu gura, până nu-i mai rămâne nimic împrejur! Atâta știi, idiotule, nu tu ceva carte, nu argumente, nu istorie! Înghiți pe nerăsuflate Euro-poola propagandei oficiale și o amplifici prin vulgaritate în schimbul a ceva mălai modificat genetic, ce te face să fii și mai idiot decât te-a fătat coana mă-ta!

28 iulie 2021 5:10

Mama lu' Omida - ASA E; si eu preconizez ca în septembrie vom avea (cel putin) 800.000.000.000 de no în cazul în care "epidemiologul" Octavian Jurma nu e prins (viu, n.m.) si "vaccinat"-"imunizat"-"protejat" cu cel putin 5 doze de "rapel" pe zi în bulbul rahidian si/sau în EURO-varice!

27 iulie 2021 23:52

Iulia Gorgorin Va mai informam ca dl. infractor Felix-Ocnasul-Voiculescu a initiat #ACUM! o campanie de strângere de gât / de fonduri în scopul achoiziionarii a 60 de doze de "vaccin" M-ode-RNA, care urmeaza sa-i fie administrate (ombilical, n.red.) "epidemiologului" Octavian Jurma, ca macar el sa scape de "pardemie" - Antena 3 #Suge EURO-poolla & #REZISTAM!

27 iulie 2021 23:38

Șobolan cretin ești tu, analfabetule! În primul rând, aceea a fost, într-adevăr, o PANDEMIE naturală, nu provocată printr-un virus construit în laborator. Nu o spun eu, ci japonezul Yoshimori Ohsani, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2016. Acesta a lucrat 4 ani cu laboratorul din Wuhan, deci știa ce se întâmpla acolo, dar nu i se mai răspunde la telefon, după ce a declarat că renunță la premiul Nobel dacă se dovedește că Sars-Cov-2 este un virus natural. El a argumentat că virusul este prea bine adaptat pentru toate latitudinile și longitudinile planetei și toate condițiile de mediu sau climatice. In ce privește gripa spaniolă, ești prea spălat pe creieri să înțelegi că tragedia a început exact din Hamerica și exact de la vaxcinurile și netestate făcute de americani „pe picior”. După cum se știe, SUA a intrat în marele război abia spre sfârșitul acestuia. Cum exista deja o EPIDEMIE de gripă ceva mai severă din cauza războiului și a vremii reci, hamericanii s-au gândit să-și imunizeze trupeții. Toate unitățile care plecau pe front treceau mai întâi pe la baza Fort Riley, statul Kansas, unde erau „imunizați” cu mai multe vaxcinuri dintre cele 14 pe care „savanții” hamericani le creaseră la repezeală, deci netestate suficient. Ajunși pe front, soldații americani au infectat și camarazii aliați cu cea mai agresivă tulpină a virusului gripal. Iar ca dezastrul să fie complet, aceiași mari virusologi americani au trecut și la „imunizaarea” populației civile, ca să nu fie infectată de militarii care se întorceau de pe front. Noi, românii, ne prea având contacte directe cu aliații hamericani, am putut ține în deplină liniște pandemică Adunarea din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulie, prin care s-a consfințit Marea Unire

27 iulie 2021 20:10

Bai sobolane negationist Imunitatea naturala a protejat omenirea de Gripa Spaniola care a facut 50 de milioane de morrti? Sau de poliomielita, beli-mi-ai pula? Cu gura.

27 iulie 2021 18:32

Boul ăsta cu lanțu-coarne, Jurma, nu știe că: 1.Imunitatea naturală e durabilă pe mulți ani, nu 3-6 luni câte asigură așa-zisele vaxcinuri; 2. Ce fel de vaccin este acela care nu te protejează de boală, ci chipurile „o faci într-o formă mai ușoară”! Cu ce instrument măsori probabilitatea ca boala nevaccinatului să fie mai gravă decât a vaxcinatului? 3. Cum se poate explica faptul că, nefiind bolnav, vaxcinatul poate infecta, totuși, pe cineva sănătos?! 4. Deloc distinsul epidemiolog Jurma să nu fi aflat de comunicatul Ministerului israelian al Sănătății în care se precizează că adevărata eficacitate a vaxcinurilor Pfizer și Moderna este de cel mult 39%, ci nu 95% pentru Delta? 5. Să nu cunoască studiul britanicilor care arată că 47% dintre vaxcinații din Regat dau 63% dintre cazuril mortale, în timp ce restul de 53% nevacinați nu dau decât 37% dintre morți?! 6. Să nu fi cunoscut statisticile americane care relevă că în State se raportează săptămânal zeci de mii de efecte adverse grave ale vaxcinurilor, iar numărul morților vaxcinați este de ordinul miilor?! ȘI-atunci ce face epidemiologul ăsta al lui Pește Prăjit? Studii și predicții științifice, sau campanie abjectă de înspăimântare a populației pentru a se VAXCINA și a asigura astfel beneficii uriașe celor ce au dezlănțuit premeditat și în folos propriu așa-zisa pandemie? Oare acestui dobitoc de Jurma nu-i este clar că anemia valului 4 din Românica se datorează tocmai eșecului relativ al vaxcinării? Și ce vor acești Jurmălăi? Să asigure stingerea cât mai timpurie a națiunii române?!

27 iulie 2021 16:19

Fute repede un sobolan negationist! .

27 iulie 2021 12:18

Numai când faci confuzie între științele reale, epidemiologie, imunologie, ...., și horoscop/preziceri poți să afirmi ”că va fi, va păți, va, va, va , va!!!!! Stimate imunolog, cum se realizează imunitatea la om? În câte tratate, serioase, se spune că dacă suprim sistemul apărarea al omului, prin aducerea de tot felul de vaccinuri, imunitatea acestuia va crește? De ce acest vaccin nu are și contraindicații, asemenea vaccinului gripal sezonier? Posibil, dacă se făcea o campanie corectă, responsabilă și bazata pe argumente științifice, nu cele invocate de TROMPETE politicie, românii căpătau mai multă încredere.

27 iulie 2021 10:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.