După aproape 20 de ani de misiune neîntreruptă într-unul dintre cele mai aprige teatre de luptă, România și-a retras ultimele trupe din Afganistan. Timp de două săptămâni, avioanele au făcut curse la foc continuu pentru a scoate soldații de pe teritoriul afgan, iar în noaptea de 26 spre 27 iunie, s-a întors acasă și ultimul detașament. Peste 32.000 de militari români din 37 de contingente au fost rotiți, în cele două decenii, în bazele deschise pe frontul afgan.

În acest weekend, drapelul României a fost coborât în Baza Aeriană Bagram din din Nordul Afganistanului, marcând sfârșitul misiunii ultimului contingent românesc prezent în teatrul militar afgan.

Operațiunea „Safe Return Afghanistan 2021” a ajuns la final, iar ultimii 140 militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementului Național de Sprijin (ENS), structuri de poliție militară și stat major au ajuns în țară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceremonia de repatriere a avut loc la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, iar soldații au fost așteptați de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.