Trei asociații ale magistraților - Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție - reamintesc că niciuna dintre modificările de esență dăunătoare aduse legilor justiției în perioada 2018-2019 și intrate în vigoare și enumeră din nou cele 10 urgențe în justiție. "Fără reforme reale și rapide în justiție, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil", spun cele trei asociații ale magistraților.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție fac apel la memoria publică în ceea ce privește ultimul Raport MCV, care confirmă că hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru și o direcție clare în ceea ce privește reformele în curs pentru îndeplinirea obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general.

Cele trei asociații de magistrați atrag atenția că nerespectarea unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate determina Curtea să impună sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice. Sancțiunile sunt calculate ținând seama de importanța normelor încălcate și de impactul acestora, de perioada în care nu a fost aplicat dreptul UE și de capacitatea statului membru de a plăti (amenzile trebuie să aibă un efect disuasiv). Suma este propusă de Comisia Europeană și poate fi modificată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în hotărârea sa.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.