Postul Sfinților Petru și Pavel, numit în trecut Postul Cincizecimii, începe de astăzi, 22 iunie, și durează 7 zile. Acestea sunt obiceiurile și interdicțiile ce trebuie respectate, potrivit rânduielii ortodoxe și obiceiurilor populare.

Înainte de a menționa obiceiurile și interdicțiile ce trebuie respectate, amintim că postul Sfinților Petru și Pavel are o durată diferită, de la un an la altul, în funcție de data Sfintelor Paști. De obicei, acest post ar trebui să înceapă luni după Duminica Tuturor Sfinților. Totuși, în momentul în care Învierea este sărbătorită mai târziu de 1 mai, nu mai rămân suficiente zile pentru postul Sfinților Petru și Pavel. Din acest motiv, Sfântul Sinod a stabilit că este necesară stabilirea unei perioade de cel puțin 7 zile.

Anul acesta, 4 zile vor fi cu dezlegare la pește, din totalul de 7 ale postului. Astfel, credincioșii vor fi nevoiți să respecte interdicțiile cu vizează consumul de alimente cu proveniență animală timp de trei zile. Cele patru zile cu dezlegare la pește sunt următoarele:

* 22 iunie, pentru a marca sărbătoarea Sf. Grigorie Dascălul;
* 24 iunie, pentru a marca Nașterea Sf. Ioan Botezătorul;
* 26-27 iunie, deoarece acestea sunt zile de sâmbătă și duminică.

Integral pe CapitalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.