Când președintele Joe Biden îl va întâlni miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Geneva, va fi unul dintre cele mai urmărite evenimente geopolitice din acest an. Summitul lui Biden cu Putin are loc în Elveția, aleasă pentru istoria sa de neutralitate politică. Nu va fi prima dată când cei doi se întâlnesc. Dar va fi prima lor întâlnire de când Biden a devenit președinte SUA, așa-numitul lider al lumii libere.

Relațiile dintre SUA și Rusia sunt cel mai puțin prietenoase din timpul Războiului Rece și, în special, din 2016, și par blocate în crize aproape permanente. Biden a spus că dorește o relație mai stabilă și previzibilă cu Rusia, una care să îi permită să se concentreze asupra altor priorități de politică externă care sunt mai importante pentru State, cum ar fi adoptarea unei linii mai dure cu China. La rândul său, Kremlinul s-a confruntat cu intensificatoare sancțiuni – cea mai recentă din aprilie – și cu reprimarea opoziției interne și acțiunile agresive în străinătate cu țările occidentale.

Summitul Biden-Putin este de așteptat să dea un ton foarte diferit de întâlnirea care a avut loc în iulie 2018 între președintele de atunci Donald Trump și Putin la Helsinki. Trump a insistat ca cei doi lideri să se întâlnească la începutul summitului fără asistenți prezenți – stârnind îngrijorări cu privire la faptul că fostul ofițer KGB ar fi depășit de omologul său american.

Integral pe GândulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.