După acordurile încheiate cu UE, Japonia şi Norvegia, guvernul de la Londra a încheiat un acord comercial post-Brexit şi cu Australia, care urmează să ofere Marii Britanii acces pe piaţa regiunii Asia-Pacific, relatează marţi AFP și Agerpres.

Este primul acord comercial obţinut de Marea Britanie care nu este doar o reînnoire sau o adaptare a celor deja existente între UE şi alte state.

Acest acord de liber-schimb oferă „posibilităţi fantastice companiilor britanice şi consumatorilor”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, evidenţiind încă o dată conceptul de „Global Britain”, sau „Marea Britanie planetară”, adică orientarea globală a Marii Britanii după ieşirea din UE.

În virtutea noului acord, toate mărfurile britanice vor putea intra pe piaţa australiană fără taxe vamale. Documentul, ce va fi publicat în zilele următoare, are în vedere şi protejarea fermierilor britanici, care se tem de concurenţa produselor australiene, în special carnea de vită şi de oaie. Este prevăzut un plafon pentru importurile în teritoriul britanic fără taxe vamale pentru o durată de 15 ani, în special prin aplicarea unor cote.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.