Mircea Geoană, secretar general adjunct al alianței Nord-Atlantice, a vorbit la News Hour with CNN, despre cum au decurs discuţiile în cadrul Summitului NATO şi ce așteptări sunt pentru întâlnirea de miercuri de la Geneva dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele SUA, Joe Biden.


Mircea Geoană s-a declarat mulțumit de discuțiile purtate la Summitul NATO pe care l-a descris ca fiind robust şi unit din partea tuturor statelor aliate.

„Asta face de fapt tăria alianței nord-atlantice pentru asta suntem cea mai de succes alianță din istoria umanității pentru că știm întotdeauna să ne adaptăm la un context în schimbare.

Președintele Biden a adus, din momentul în care a câștigat alegerile în America, un suflu nou pentru alianță. Este un om care cunoaște alianța, are o carieră de decenii pe care a dedicat-o relațiilor internaționale și ieri a fost într-un fel catalizatorul unui summit foarte, foarte bun.

În esență a fost mai mult decât un element de natură personală. Este clar că în acest moment asistăm la vremuri foarte complicate, asistăm la o perioadă de mare transformare la nivel internațional și este și rivalitate între sistemul democratic din care facem și noi parte și sistemele autocratice care, din păcate, devin mai periculoase și mai doritoare să schimbe regula jocului. Asistăm la transformării în zona tehnologică, asistăm la transformări în zona societăților noastre.

Aceasta face de fapt forță alianței, unu să ne adunăm atunci când ne este greu și doi să fim capabili să ne adaptăm unui mediu internațional care este între o profundă modificare.

"Suntem pentru pe un drum bun și românii pot avea încredere în alianță"
Tot ce este acolo, aproape fără excepție ne afectează și pe noi ca români pentru că, deciziile luate pentru ani a întări dimensiunea ridică, concentrarea politică, consultarea politică pe orice temă de securitate unde NATO rămâne principala platformă transatlantică de dialog pe probleme de securitate a fost reconfirmată.

Aici discutăm despre probleme de securitate la Marea Neagră, aici discutăm despre omogenitatea flancului estic, aici discutăm despre răspunsul nostru 360 de grade împotriva oricărei amenințări care ar putea apărea.


Liderii noştri au vorbit ieri, despre descurajare și apărare și ne interesează și pe noi în România și în alte zone

A fost un summit de succes în conținut, în atmosferă și în consecințe pentru că începând de mâine până la Summitul de la Madrid, din 2022, avem multă muncă de făcut să punem în aplicare a acestei decizii, ele sunt decizii care reconfirmă rolul primordial al alianței transatlantice. Suntem pentru pe un drum bun și românii pot avea încredere în alianța Noastră

Întrebat la ce se așteaptă la întâlnirea de mâine dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, Mircea Geoană a spus că mesajul va fi foarte clar că unele măsuri vor fi inacceptabile şi se vor căuta căi suplimentare de dialog.

„Preşedintele Biden a menționat intervenția pe care a avut-o la Summitul B9 de acum câteva săptămâni găzduit de către România unde a dorit în mod explicit să transmită un mesaj suplimentar de asigurare și de confort strategic pentru flancul estic care rămâne de la Kaliningrad și Marea Baltică până la noi în Marea Neagră o zonă extrem de complexă.

Avem întradevăr în federația rusă o țară care a ales, din nefericire spunem noi, o suită de acțiuni și să aplice acțiuni agresive și ostile în toate domeniile de acțiune de natură militară și securitară, de la militarizarea climei, de la proiectarea de forță și echipamente de ultimă generație din Nord în Marea Baltică, în Marea Neagră, Mediterană acțiuni de natura atac cibernetic. Inclusiv faptul că Rusia permite pe teritoriul său să găzduiască grupuri de crimă organizată în domeniul cibernetic, așa cum am văzut recent, este încă o dovadă a faptului că Rusia este permisivă acestui lucru.

În mod clar președintele Biden, cunoscându-l, va spune extrem de clar președintelui Putin ca aceste acțiuni sunt inacceptabile și, în același timp, așa cum facem și noi la NATO o să găsească și două trei sau poate mai multe zone de dialog și de colaborare pe schimbări climatice, echilibru strategic, controlul armamentului, sunt câteva zone unde federația rusă reprezintă un jucător important și unde dorim să avem o relație și un dialog constructiv", a spus Mircea Geoana la News Hour with CNN.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.