Luna iunie, denumită popular Cireșar este de regulă una ploioasă, fapt confirmat de precipitațiile și avertizările meteo din ultimele zile. Dar sunt ploile din această perioadă mai abundente decât în alți ani? Potrivit estimărilor ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, în săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie va fi ușor mai scăzută decât cea normală pe întreg teritoriul României. Cât despre ploi, acestea vor fi mai abundente în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Ce arată datele pentru luna iunie 2021 față de media ultimilor 100 de ani?

Teoriile, scenariile şi psihozele justificate de climă se remarcă printr-o diversitate inepuizabilă, scrie istoricul Lucian Boia în ”Omul și clima. Teorii, scenarii, psihoze”. Acestea pot fi clasificate în trei categorii principale:


Prima categorie este de ordin antropologie şi psihologic: clima a fost folosită multă vreme pentru a explica diversitatea umană. De la început, călători, istorici şi geografi au fost frapaţi de un dublu contrast: diversitatea peisajelor pe de o parte, diversitatea oamenilor şi a popoarelor, pe de altă parte. Cum să nu fii tentat să explici una cu ajutorul celeilalte? Fiinţele umane sunt diferite fiindcă trăiesc sub un cer diferit. Interpretarea climatică a particularităţilor rasiale, etnice şi culturale (de la antropologia fizică la psihologia popoarelor sau „caracterul naţiunilor”, cum spunea David Hume) parcurge filosofia istoriei şi a culturii din Antichitate până la o perioadă destul de recentă.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.