Astăzi vorbim despre vaccinare şi mai ales despre cei care fac COVID după rapel. Care sunt categoriile de oameni care nu dezvoltă anticorpi după această imunizare şi dacă este sau nu nevoie de a treia doză de vaccin, aflăm de la vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu.

Se vorbeşte, în ultima vreme, tot mai multe despre necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID, însă, în realitate, nu se ştie dacă este necesar acest lucru.

"Sunt două ipoteze de lucru, cele mai probabile, pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Vorbim de persistenţa imunităţii generate de vaccinarea cu cele două doze.

Avem câteva date pentru vaccinul produs de Pzifer/Biontech şi Moderna, avem datele de eficacitate la şase luni care ne spun că aceste vaccinuri sunt eficace într-o proporţie de peste 90%.

Când am putea avea nevoie de a treia doză de vaccin

Nu a trecut suficient de mult timp, ca să putem spune că vaccinurile sunt eficiente mai mult timp, însă pe măsură ce timpul trece de la primele persoane vaccinate şi imunizate, o să putem să venim cu date", a explicat vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu, vineri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Aşadar, încă nu se ştie dacă va mai fi nevoie de o a treia doză, însă cu siguranţă serul ne apără de o formă severă a bolii.

"Graficul de până acum ne face să fim încrezători că această imunitate va fi păstrată şi peste aceste şase luni. Mai există şi o altă variantă luată în calcul, o altă opţiune, în care vaccinurile sunt sigure într-o competiţie cu dezvoltarea de mutaţii la nivelul Sars CoV-2 care apar predominant în zone unde vaccinarea nu a atins un procent semnificativ din populaţie".

E sau nu nevoie de testarea anticorpilor după vaccinare

"Sunt aceste două situaţii care pot să se traducă în necesitatea unei a treia doze, însă pentru moment nu există o recomandare în acest sens, rămâne de văzut", a adăugat medicul, care este şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Important este că noi, ca cetăţeni europeni, în România, o să avem acces rapid la vaccin, dacă va fi nevoie de o a treia doză", a asigurat dr. Baciu.

Cât priveşte testarea anticorpilor după vaccinare, medicul spune că puteam recurge la această analiză pentru curiozitatea noastră, însă nu este o necesitate.

"Putem să facem şi aceste analize pentru determinarea titrului de anticorpi, dar aş recomanda prudenţă, pentru că încă nu există o standardizare, nu e o necesitate", a completat dr. Andrei Baciu, vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România.

De ce facem COVID după vaccinare. Dr. Andrei Baciu lămureşte motivele pentru care unele persoane nu dezvoltă anticorpi

Vaccinul anti-COVID oferă o protecţie mare împotriva acestui virus, de peste 95%, însă sunt şi excepţii. Există persoane în cazul cărora serul nu ajută la imunizare.

"Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare. La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă", a spus vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu.


Comentarii

gaozar bolsevic pestifelic depistat: 13:33

13 iunie 2021 21:46

bijbok Baciule ne arati chilotii cum ni-i aratai acum 10 ani?

12 iunie 2021 13:33

Ecce Kur Rupt, sodomitul de serviciu al P$D Eu sug pula la baron, când mă piș, mă țin de pom.

12 iunie 2021 3:43

Ecce Kur Rupt, decanul de varsta al postacilor sodomiti bolsevici Eu mă injectez cu spermă-n anus și n-am nici pă dracu!

11 iunie 2021 12:25

Baron in calduri: as da o muie. Vreau postac bolsevic, Acum! .

11 iunie 2021 11:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.