Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a pledat pentru consolidarea posturii de descurajare a NATO în sudul Flancului Estic şi pentru o masivă creştere a prezenţei aliate la Marea Neagră. În plus, la reuniunea specială a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, desfăşurată în format video-conferinţă, ce a avut drept principal obiectiv pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, titularul portofoliului de la Externe a cerut şi o intensificare a sprijinului pentru partenerii NATO.

Bogdan Aurescu a subliniat că măsurile sunt necesare în contextul actual de securitate din Est, care este marcat de acţiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, şi pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus.

Pe de altă parte, Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a criticat acţiunile Rusiei şi a spus că Alianţa se adaptează. „Da, acţiunile Rusiei sunt destabilizatoare. Din nefericire, vedem o Rusie care devine mai represivă pe plan intern în ceea ce priveşte oponenţii politici şi mai agresivă pe plan extern. (…) Ne adaptăm la aceste realităţi. (…) Ştim că Rusia este foarte atentă la ce facem şi parte din mesajul nostru public este că NATO este pregătită să descurajeze şi să apere întregul teritoriu aliat şi cred că Steadfast Defender 2021 (exerciţiu militar conceput pentru a verifica modul în care forţele aliate sunt capabile să răspundă oricărei ameninţări, din orice direcţie - n.r.) este o altă dovadă excelentă a interoperabilităţii noastre, a capacităţii de transport pe distanţe lungi, a personalului şi echipamentelor de cea mai nouă generaţie”, a mai spus oficialul Alianţei.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.