Israelienii şi palestinienii traversează un nou episod de violenţe tragice. În timp ce mişcarea islamistă Hamas atacă aleatoriu statul evreu cu rachete, armata israeliană răspunde cu bombardamente ţintite. Aproape 200 de persoane au fost ucise în confruntările dintre cele două părţi, care durează de o săptămână. Totul a pornit de la o bătălie judiciară în cartierul Sheikh Jarrah, situat în Ierusalimul de Est.

O echipă de reporteri ai postului francez Europe1 s-a deplasat în cartierul Cheikh Jarrakh, considerat drept fitilul actualului episod de violenţe dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Un cartier unde casele palestinienilor şi cele ale evreilor se suprapun

În 1956, Agenţia ONU pentru Refugiaţi a decis să mute 28 de familii de palestinieni la Sheikh Jarrah. Dar Iordania, pe atunci suverană asupra Ierusalimului de Est şi a Cisiordaniei, nu le-a furnizat niciodată acte de proprietate adecvate. Începând cu anul 1970, mişcările extremiste de colonizare din Israel s-au gândit să profite de această breşă.

Abel Fattah Skafi avea şase ani atunci când tatăl său a primit o casă în Sheikh Jarrah. Acum are 71 de ani şi locuieşte în acest cartier împreună cu copiii şi nepoţii săi, după cum arată fotografiile care îi acoperă pereţii. Ameninţat cu expulzarea, bătrânul se arată furios şi optimist în acelaşi timp. „Vom rămâne aici, sper, şi copiii la fel. Este cel mai dificil lucru: să-ţi imaginezi că trebuie să pleci. Cel mai dificil!”, declară el pentru Europe1. „Dar nu mi-e teamă, în adâncul meu simt că voi rămâne. Împotriva a ceea ce îşi doresc ei”, continuă Abel Fattah Skafi.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.