Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și Portugalia. Și Italia, și Portugalia sunt țări de prosperitate recentă, și au fost țări sărace în perioada postbelică. Și Portugalia, și Italia au avut, între 1945-1970, emigrații masive. Când românii emigrează spre Italia sau Portugalia, emigrează printre oameni care au avut rude emigrate în acei ani vitregi.

Perioada de emigrație a durat puțin peste două decenii, și a fost stopată de instalarea prosperității occidentale în cele două țări. Același fenomen îl observăm și în Italia postbelică. Germania are 700 000 de italieni emigrați după 1945, și Elveția 500 000 de italieni. Emigrarea a fost intensă între 1946-1971, când economia italiană își revine complet. În sec. XX au emigrat definitiv 20 de milioane de italieni. Italienii emigranți lucrau în mine (Belgia) hoteluri (Elveția) ; în agricultură (Franța) și ca muncitori necalificați în Germania.

E vorba de 25 de ani de emigrare ; probabil că și România va cunoaște o evoluție asemănătoare, iar emigrarea nu va fi un proces permanent, ci un episod din perioada de declin economic.

Integral pe Contributors.roComentarii

Florin Biro Locuitorii din Romania vor continua sa plece din Romania,chiar daca unii doar temporar,pentru ca cei care ajung cu copii in vestul continentului au alte posibilitati in viata.Si mai ales cei ce au copii si cand copii fac o scoala acolo fie ea doar o simpla meserie au un viitor pe care in Romania nu o sa-l aiba niciodata.Va pot da cazuri concrete de oameni din Romania care au venit in Germania doar sezonieri la munca in agricultura ,ori la facut curatenie,au adus copii cu ei copii au mers la scoala au ajuns in timp de 3 pana la 5 ani cu o meserie de baza chiar sefi de echipe,unii au facut scoala de maistrii,Sa nu mai vorbim de familiile educate din Romania a caror copii au studiat si sant foarte apreciati pentru reusitele lor

15 mai 2021 7:20

Fute, fute, fute repede un sobolan negationist! .

14 mai 2021 19:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.