În doar câteva zile, satul Ojdula din județul Covasna a devenit epicentrul unei lupte până acum mute, duse ani între om și urs în satele montane din România. Aici, oamenii se salută cu „a trecut și pe la tine ursul aseară?” și s-au obișnuit să doarmă iepurește din cauza gălăgiei pe care o fac câinii lăsați paznici la oi, câte unu sau doi în fața și în spatele curții, de fiecare dată când trece ursul pe drum. Ojdulenii sunt supărați că la București grija e mai degrabă pentru urs decât pentru om.

La Ojdula, ursul e precum câinele: se plimbă pe uliță, prin fața porților, fără grijă, spun localnicii. În cimitir apare câte un animal chiar în miezul zilei și privește printre cruci la cei care mai vin să curețe mormintele de buruieni sau să aprindă o lumânare.

„E vorba că nu unu umblă. Umblă și mai mulți. Umblă și cu pui, umblă și masculi, și femele, cu pui cu tot. Păi, acum doi ani – vedeți cireșul ăla mare? – ursoaica era sub cireș și doi pui erau în ăsta, pe cireșul ăla mare”, ne spune un localnic, Janos Bukur. Într-o singură noapte, un urs l-a lăsat fără vreo 12 oi, spune acesta. Cinci le-a omorât pe loc, din celelalte s-a ospătat parțial și a lăsat leșurile în ogradă.

Integral pe LibertateaComentarii

Deci, acolo e groasă situațiunea Păi, soluții există, dar e nevoie de rațiune, organizare și niscai bănet de la bugetul statului pentru o cauză nobilă. Actualul ministru al mediului, mai ales că e moghyior-ember, să meargă-n pula calului la fața locului acolo, să stea de vorbă cu sătenii lui conaționali de aceeași etnie, după care să găsească niște soluții. Urșii, dacă sunt prea mulți, se pot inventaria și reloca în zone mai îndepărtate de localitate, sau pot fi exportați în alte state europene contra cost, pe valută, iar așa vor aduce și un venit la bugetul statului. Soluția nu e vânătoarea, ci tranchilizarea animalelor, inventarierea lor, relocarea lor în zone îndepărtate de localități, plasarea lor în rezervații pentru protejarea lor, sau exportarea animalelor vii către alte state vecine europene. Dar, cine pula calului să facă treaba asta, dacă nea mininstrul pulii nu e-n stare s-o facă?

14 mai 2021 23:57

Ioi ! Iata un reportaj pe placul ministrului mediului . Sa facem curatenie prin inpuscare.

14 mai 2021 10:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.