Președintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, la Palatul Cotroceni, concluziile ședinței convocate mai devreme în cursul zilei, la care au participat premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, miniștrii Lucian Bode (Interne), Nicolae Ciucă (Apărare), Ioana Mihăilă (Sănătate) şi secretarul de stat, șeful DSU, Raed Arafat și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr. Adriana Pistol.

Declarațiile lui Klaus Iohannis vin în contextul în care Capitala României a reintrat oficial, de joi, în scenariul verde iar agenții economici din industria ospitalității şi din industria spectacolelor pot primi public în limita a 50% din capacitate.

De asemenea, potrivit informațiilor oficiale, peste 2,6 milioane de români au fost vaccinați anti-COVID cu ambele doze.

"Am discutat despre pandemie, vaccinare şi măsuri de relaxare. Vedem că pandemia parcă s-a redus un pic, putem să respirăm mai uşuraţi. Trebuie să ne pregătim pentru România post-pandemie şi nu îmi doresc să fie identică cu România dinainte de pandemie. O Românie în care salariile cresc", a spus şeful statului.

"Campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează. Este însă nevoie de mai mult! Am stabilit nişte ţine:

la 1 iunie, 5 milioane vaccinate
la 1 iulie, 6 milioane vaccinate
la 1 august, 7 milioane de persoane vaccinate
De aceste ținte depind măsurile de relaxare", a adăugat Iohannis, pledând, din nou, în favoarea vaccinării.

Măsurile propuse joi şi care urmează să fie adoptate prin decizie a Guvernului, potrivit preşedintelui:

Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior şi se elimină restricţiile de circulaţie, noaptea
Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior cu câteva excepții: piețele, târgurile;
Următoarea măsură: se elimină restricțiile de circulație noapte, din acest weekend;
Avem nunți, botezuri, mese festive, din 1 iunie în exterior pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți.
Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.
În ceea ce privește școlile, este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde.
"E foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală şi majoritatea cetăţenilor vaccinaţi", a estimat preşedintele.


Prefectul Capitalei: București, în scenariul verde dar restricțiile de circulație pe timp de noapte rămân
Capitala României trece în scenariul verde, după ce rata de infectare a scăzut sub 1,5 la mie timp de trei zile consecutiv. Anunțul a fost joi făcut de prefectul de București, Alin Stoica.

Potrivit prefectului, redeschiderea sectorului HoReCa şi a teatrelor şi sălilor de spectacole se va face la o capacitate de 50% pentru sălile de spectacole şi pentru restaurante.

"Vor fi permise evenimente de tip drive-in şi evenimente culturale in aer liber cu pana la 300 de participanți. În scenariul ministerelor Sănătății şi Educației, redeschiderea școlilor cu prezenta fizica a tuturor elevilor se face la scăderea sub 1 la mie a incidenței.

Deocamdată, ne aflăm în scenariul hibrid în care, în București, doar preșcolarii, elevii ciclului primar şi cei din clasele terminale merg la cursuri cu prezență fizică", a precizat prefectul.

El a estimat că, dacă tendința actuală se menține, rata de infectare va scădea sub 1 la mie într-o săptămână sau două, în cazul în care nu apar alte "influențe negative".

Eventuala scădere sub 1% a ratei de infectare nu va aduce relaxări suplimentare pentru agenții economici dar va permite redeschiderea completă a școlilor.

În contextul actual, nunțile şi botezurile nu se pot organiza, a adăugat prefectul, menționând că restricția de circulație între orele 22 şi 5 se va menține iar cel abilitat să anuleze acestă măsură este guvernul.


Comentarii

waaaawwww . Se ridica restrictiile nocturne fiindca ,se elimina mastile de pe muianele de baba care umblau dupa furturi noaptea.Nui vorba ca oricum purtau cagule dar nu mai puteau umbla oricum oriunde.Deacuma -i liber la furat nenicule ca in timpul restrictiilor a fost o foame de numa ase.Garaje,msagazine de cartier ,ponturi despre plecati deacasa ,talharii de aur prin lifturi si scari de bloc de la fitoase .Da Doamne bine.

14 mai 2021 9:51

Șobolan negaționist impotent pestifelic 9:17

14 mai 2021 9:22

Fut, fut, fut Vaxxinisti spalati pe creier. adanc, sa-i doara

14 mai 2021 9:17

Adrian Nastase, zis si Sodomitul... Aș fute-n cur postac psd, dar nu pe xyz. Pute!

14 mai 2021 8:16

găozar bolșevic detectat 7:35, 6:32

14 mai 2021 8:15

pop Da de munca cind v-a apucati ? A mai trecut o jumate de an si nu ati accesat nici un ban din cei ce revin Romaniei , nu sunteti capabili de nici un proiect ? Singura precupare a acestui guvern al "meu" este cum sa-si umple buzunarele legal si ilegal. Nu mai beliti scula si la munca nemernicilor!

14 mai 2021 7:35

xyz Parlamentul, trebuie in regim de urgenta sa aprobati o Lege cu interzicerea totala a importurilor de deseuri si gunoaie, care Lege sa prevada sanctiuni si pedepse penale grele. Guvernul PNL/USR/PLUS, aprobati in regim de urgenta achizitionarea de scanere pt depistarea balotilor cu deseuri - Romania este in razboi pe viata si pe moarte cu intoxicarea cu deseuri revarsate de Europa peste noi.

14 mai 2021 6:32

Dau o pungă de bomboane agricole dacă te vaxcinezi! Muie Psd! Superintelijent!

14 mai 2021 2:14

Urgent: muie multă la șobolan antisemit HAUR/P$D-ist! Acum! Acum!

14 mai 2021 1:31

Baron corupt, putred de bogat Aș sodomiza. E vreun bolșevic prin zonă?

13 mai 2021 20:17

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.