Astăzi vedem ce sunt pietrele la fiere. Chirurgul Gerald Filip ne va explica de la ce se formează calculii biliari, care sunt complicaţiile, dar şi când e cazul să apelăm la o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a colecistului. Mare atenţie şi de această dată la alimentaţie.

"Colecistul sau bila este un rezervor ataşat căilor biliare, căile prin care bila - produsul ficatului - circulă de la ficat la intestine şi care are un rol important în digestia alimentelor.

Colecistul păstrează această susbtanţă, bila, în timpul perioadelor de digestie, între mese. Dacă survine o tulburarea în compoziţia bilei, atunci substanţele din compoziţie precipită şi formează ce noi numim medicali calculi sau pietre, în limbaj popular", a explicat medicul Gerald Filip, vineri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Prezenţa acestor pietre la fiere poate fi periculoasă, în funcţie de grad, uneori ducând chiar la deces, atenţionează specialistul.

Legătura dintre calculii biliari şi alimentaţie
Partea mai puţină bună este că nu mereu aceşti calculi ne dau semne, astfel încât să ştim de prezenţa lor acolo.

"Nu întotdeauna există simptome, pot exista calculi la colecist fără să dea niciun simptom, dar întotdeauna vor duce la complicaţii", atenţionează medicul.

Cauzele care duc la apariţia acestor pietre la fiere sunt diverse: de la tulburări de alimentaţie, la anumite boli hematologice. De asemenea, ele pot apărea şi în cazul femeilor care au mai multe naşteri.

Cât priveşte alimentaţia, sunt obiceiuri care ţin de noi şi e bine să fim atenţi. Sunt incriminate şi distele care duc la slăbire rapidă.

"Există o legătură şi între pierderea în greutate şi apariţia acestor calculi, pentru că foarte frecvent după dietele care duc la o pierdere masivă în greutate, apar aceşti calculi", spune dr. Gerald Filip.


Simptomele colicii biliare
În cele mai multe dintre cazuri, suferinţa amintită debutează printr-o durere în partea dreaptă, în zona ficatului.

"Această durere e declanşată, de obicei, după un prânz bogat în alimente grase, prăjeli sau alimente foarte condimentate.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care are această simptomatologie este să se prezinte la medic. Ecografia stabileşte exact diagnosticul", atenţionează medicul.

Prevenţia pietrelor la fiere
"Cred că cea mai importantă modificare pe care o putem face ţine de dietă. Să avem o dietă echilibrată, în care grăsimile animale să nu fie dominante, o greutate constantă şi să nu atingem obezitatea care frecvent e însoţită de pietrele la fiere", recomandă dr. Gerald Filip.

În acelaşi timp, e bine să ştim că există anumite diete care împiedică formarea calculilor, cum sunt cele bogate în fructe, în legume sau cu grăsimi care nu sunt de origine animală, completează specialistul.

Colica biliară, semnal de alarmă
Este foarte important să avem grijă să prevenim formarea acestor calculi, pentru că, odată apărută o criză de colecist ea înseamnă un semnal de alarmă.

"Odată ce a a părut prima colică biliară este un semnal de alarmă, atrage atenţia că a fost deschis drumul complicaţiilor care pot fi severe (icter, pancreatită - complicaţii însoţite de deces). De aceea, odată ce a apărut prima criză biliară, indicaţia chirurgicală de excludere a colecistului trebuie să fie fermă", precizează doctorul.

Cum se digeră alimentele dacă nu avem colecist
Întrebat cum se mai digeră alimentele, odată ce am scos bila, medicul spune că procesul nu este imposibil şi ne vom obişnui repede cu noile indicaţii.

"Da, va exista un flux continuu de bilă, de aceea pacientul cu operaţia de colecist trebuie să facă nişte modificări de dietă, cu mese in cantitate mică şi repetate", a explicat dr. Gerald Filip.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.