Dacă va absorbi complet fondurile europene puse la dispoziția țării noastre, România va înregistra o creștere de 0,8 puncte procentuale pe an, în perioada 2021-2027, arată un raport Moody’s. Agenția de rating subliniază însă că provocările vor fi profunde, ținând cont de ratele slabe de absorbție de până acum.

Potrivit Moody’s, finanțarea europeană va crește substanțial în perioada 2021-2027, comparativ cu perioada 2014-2020. Europa Centrală și de Est (CEE) va primi 46% din politica de coeziune a UE și din finanțarea pentru dezvoltare rurale. De asemenea, regiunea va primi 22% din toate subvențiile și împrumuturile din Facilitatea de recuperare și reziliență (RRF) și 21% din împrumuturile din sprijin pentru a atenua riscurile de șomaj în caz de urgență (SURE).

Această creștere a finanțării pentru guvernele din CEE va conduce la creșterea produsului intern brut, va reduce povara datoriilor și va îmbunătăți dobânzile, deși câștigurile unor țări vor fi reduse din cauza provocărilor de implementare, arată raportul Moody’s Investors Service.

Integral pe EconomediaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.