Ministerul ucrainean de Externe a anunţat joi că Rusia va închide o parte din Marea Neagră, lângă strâmtoarea Kerci, pentru navele de război străine implicate în exerciţii militare. Măsura se va aplica de săptămâna viitoare până în luna octombrie. Zona în cauză este în apropiere de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. Autorităţile de la Kiev au declarat că acţiunile Rusiei sunt ilegale.

Un videoclip filmat recent în Crimeea arată o creştere semnificativă a mişcării vehiculelor militare ruseşti de-a lungul autostrăzii Tavrida din estul peninsulei. Autostrada leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală prin podul Kerch, care a fost construit în urma anexării ilegale a Moscovei a Crimeii în 2014. Conform martorilor oculari RFE/RL, convoiul filmat includea vehicule de luptă cu mai multe sisteme de lansare a rachetelor, împreună cu camioane pentru transportul de personal şi echipament militar.

Pentagonul a renunţat la planurile de a trimite nave în Marea Neagră, săptămâna aceasta, din cauza temerilor privind escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, scrie publicaţia Politico, citând unele surse. Anterior, un reprezentant al Ministerului turc de Externe a anunţat că Washingtonul a informat Ankara cu privire la trecerea a două nave americane de luptă prin Bosfor cu direcţia Marea Neagră, unde se vor afla în perioada 14-15 aprilie – 4-5 mai. Este vorba de navele-distrugător USS Roosevelt şi USS Donald Cook.

Integral pe AdevărulComentarii

Adevărat vă spun vouă! După cel de-al II-lea razboi mondial, ulterior formării URSSS, Ukraina a primit ”cadou”, pentru sprijinul dat lui Stalin și vigilența lui Nichita Hrușciov, o seria de teritorii, amintim: parte din Galitia, parte din Bucovina, Insula Crimeea ..... Acum a sosit momentul ca teritoriile ce nu le apartin Ukrainienilor să fie retrocedate. Printre, multele, greșeli ale Rusiei se numără și faptul că, în 1990 când s-a destrămat URSSS trebuia ca fiecare republica sovietică să plece din uniune cu zestrea ”pusă pe masa nunții”.

16 aprilie 2021 12:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.