La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom posttraumatic, e un adevărat aflux de probleme în timpul pandemiei şi cu siguranţă şi după. Izolarea, pierderea veniturilor, teama, toate acestea pot să ducă la sau să accentueze insomniile, consumul de alcool ori de droguri şi anxietatea, şi depresia.

Nu există deocamdată cifre clare, dar profesioniștii din domeniul sănătăţii mintale sunt deja extrem de îngrijoraţi. Infecţia cu coronavirus în sine poate să ducă la complicaţii neurologice, insomnii, agitaţie sau chiar atacuri cerebrale. UNICEF a făcut un studiu care arată că cel puțin unu din șapte copii - sau 332 de milioane de copii din lume - a fost afectat de măsurile obligatorii sau recomandările de izolare la domiciliu aplicate la nivel național pentru o perioadă de cel puțin nouă luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, cu riscuri pentru sănătatea mintală și bunăstarea socio-emoțională.

Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom posttraumatic, unii experți și cercetători sugerează că ar putea exista un aflux de boli mintale în timpul și în urma acestei pandemii. Un alt studiu, realizat de cercetătorii din Iaşi, a arătat că 42% dintre persoanele participante la cercetare au raportat o înrăutățire a stresului, care s-a dovedit mai pronunțată în rândul femeilor (46%) și al adulților tineri (47%).

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.