Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit, luni, la Punctul de întâlnire, despre măsurile preconizate de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului, în contextul în care în România au fost confirmate versiunile britanică, sud-africană și braziliană de COVID-19.

"În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total", a spus secretarul de stat, întrebat fiind despre eventualele noi măsuri restrictive în contextul creșterii ratei de incidență.

Arafat a arătat că autoritățile preferă să abordeze situația la nivel local.

"În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție.

Au intrat în vigoare măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern.

La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Tmișoarei și a localităților limitrofe, așa-numitele dormitoarele ale Timișoarei, pentru că acolo sunt rezidenți cei care lucrează în municipiu", a precizat secretarul de stat.

Raed Arafat: Apariția celor trei variante de COVID în România era de așteptat
El a comentat și situația creată în urma confirmării, în România, a variantelor britanică, sud-africană și braziliană a SARS-CoV-2.

"Era de așteptat (...) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.

Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România (...)

Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze.

Vaccinurile reduc șansa de a face forma gravă a bolii dar continuăm și cu măsurile de distanțare și limitare a mobilității, până vom avea un număr mai mae de persoane vaccinate.

Problema este că aceste variante se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane (decât în cazul infectării cu tulpina dominantă în trecut)

Asta înseamnă cazuri mai multe într-o perioadă mai mică, ceea ce duce la creșrerea presiunii pe sistemul sanitar", a explicat Raed Arafat.


Comentarii

Novicioc Dle Arafat, nu inteleg cum toate spatiile inchise se opresc dar salile de fitness continua sa functioneze fara probleme, fara masca.

9 martie 2021 8:49

Dan Cine îl mai crede pe acest mincinos, nu vedeți că el nu mai recunoaște ce spune de pe o zi pe alta.Insul este o marioneta a lui Werner, după ce nu o sa mai aibă nevoie de el o să-l trimită acasă.Guwernerul asta o sa bage tara in faliment.

9 martie 2021 6:54

Să tot inventezi tulpini corona! Eu o haștept tulpina de Ferentari, cea mai ha dracului dântre toate, dar care poate fi bulită cu apă sfințită. Întrebat inițial de ziarișt dacă s-a vaccinat și el, directorul executiv al Pfizer a recunoscut că NU (ar fi trebuit s-o facă public!) și nici nu se vaccinează, deoarece are doar 59 de ani și ecce sănătos tun. Aud că, mai apoi, urma să facă o vizită în Israel și a prezentat „cercificăcatul” că a făcut prima doză, iar israelienii i-au refuzat accesul până nu fuce și pe a doua! Ar urma să revină prin mai, după ce o face și pe asta public! De parcă nu s-ar putea vaxcina cu orice, inclusiv cu apă sfințită, care nu face nici bine, nici rău! Trăiască și-nflorească, deci, sfânta manipulare neomarxisto-globalistă, cu planeta curățată de gorobeții ce viețuiesc din penzii și ajutoare sociale, slăbind astfe nepermis de tare eficiența heconomiei globale.

9 martie 2021 2:10

v Eventual sa ne spuna doctorii cam cite "tulpini" pot sa apara, deoarece deja sint trei plus cea initiala. O sa avem o tulpina "distioncta" in fiecare judet sau localitate?

9 martie 2021 0:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.