Cu toții îi percepem pe Mihai Viteazul și pe Ștefan cel Mare ca fiind mari eroi ai neamului românesc, dat fiind că încă din clasele primare ne-au fost prezentați astfel. Totuși, nu este totul numai lapte și miere despre ei și asta e valabil și pentru alte personaje istorice glorificate de manualele de istorie.

La fel ca alte națiuni, căutăm să ne îndulcim neajunsurile istoriei. Cui îi place ipostaza de înfrânt? Însă această eroizare trebuie să aibă o limită peste care să nu se treacă. Atunci când un conducător este proslăvit (sau chiar trecut în rândul sfinților, cum ar fi Ștefan cel Mare), se poate trage concluzia că astfel de manifestări adulatorii vin de la un neam îndelung asuprit și care are nevoie să se agațe de icoana vreunei persoane pentru a diminua sentimentul de inferioritate istorică, politică și socială, ce ne-a bântuit de secole.

Turcii, austro-ungarii, rușii - tuturor le-am fost la un moment dat subjugați într-un fel sau altul. Nu e de mirare că s-a dezvoltat, treptat, dar sigur, un generalizat complex de inferioritate care reclamă o autoritate infailibilă și un „trecut mare” pentru a spera la un „mare viitor”. În general, oamenii caută să se mintă în privința propriei lor micimi.

Integral pe RepublicaComentarii

Nelu mai date-n pizda matii si mergi la biblioteca . ia in mortii matii istoria romanilor scrisa de nicolae iorga cocalar imputit. Jigodie analfabeta!

10 martie 2021 12:38

ABCD Zice littleboy (boul vitel tampit) -"istoria nu este o stiinta,este o chestie scrisa la comanda sociala a epocii" - Adica, Razboiul de Independenta 1877 de sub stapanirea Otomana, cu mii de jertfe de romani, adica, Primul Razboi Mondial care a dus la crearea Romaniei Mari - tot cu mii de jertfe de romani, adica, Lovitura de Stat din 89' rasturnarea regimului comunist - astea au fost "chestii" "scrise la comanda" , n-au avut loc in realitate?! Ce drak' comenteaza aici, un asemenea tampit "littleboy" analfabet functional ?!

9 martie 2021 11:43

littleboy Mai,copiii nimanui,voi numai acuma v-ati dat seama ca istoria nu este o stiinta,este o chestie scrisa la comanda sociala a epocii.

9 martie 2021 4:47

Dacopatia Stați liniștiți că așa-zisul elev de la „Lazăr” care ar fi scris acest text nu este decât un dacopat din „șicoala” marelui histeric „român” Lucian Buia, neomarxist neaoș, abonat la bitcoaiele lui Soros pentru „demitiza”, recte batjocori, istoria românilor. Păcat că nu mai sunt în viață cărturarii de talia lui Nicolae Iorga, Cartojan, sau P.P. Panaitescu să le dea replica acestor rahați gen Boia, Liiceanu sau Pleșu, cărora le pute tot ce e românesc. S-ar putea ca un elev cu acest nume de muslim să existe în scriptele liceului bucureștean și ar fi de înțeles de ce a scris un asemenea harticol. Poate se simte omul discriminat în România. Dar, cu siguranță, el doar a acceptat să semneze un asemenea text. Dacă un elev actual din Românica este capabil să jongleze cu subtilitățile teoriei disonanței cognitive, înseamnă că învățămâmtul românesc este de departe cel mai performant din galaxie, mai ales pe tărâmul psihosociologiei. Fabulos!

9 martie 2021 3:29

Adevărat vă spun vouă! istoria nu reprezintă o știință, ci un cumul de păreri, 100% subiective, despre o serie de evenimente ce sunt scrise de către cei care dețin puterea. Există posibilitatea ca relatările din carțile de istorie să coincidă cu realitatea, dar dacă la un moment dat ”sistemul este schimbat” în mod implicit se va schimba și informațiile din cărțile de istorie. Vă dau un exemplu! Credeți că, la momentul de față, în carțile de istorie este tratată cu sinceritate Rascoala țăranilor de la 1907? Oare sistemul actual are interes să se cunoască faptul că PNL în frunte cu regele Carol I au pus armata să tragă-n țrănime? ....... .

8 martie 2021 18:24

Ecce Kurrupt Autorul și-a ales un pseudonim senzațional, în poza lui de contributor arată mai mult ca un Gigel Lăbărescu, mutră clasică de tocilar deprimat în floarea pubertății. Istoria ecce așa cam ca un film porno tradus în povești pentru copii de grădiniță. Conține evenimentele totuși, descrise mai mult sau mai puțin obiectiv, puține au putut fi șterse complet sau inventate care nu au au existat deloc. Interpretarea ecce altceva, după ce creștem mari și înțelegem că care ecce treaba, putem să punem noi evenimentele cap la coadă așa logic și mai puțin coafat. Fă o labă tristă înainte de culcare și învață istoria în banca ta așa cum poți că nu strică...

8 martie 2021 15:54

je Amer El-Ibrahim este elev roman, traieste in Romania ?! Dupa nume, este musulman educat in islam, deci, comentariile individului, sunt rau-tendentioase, jignitoare chiar, pt cetatenii romani, traitori in Romania de zeci de generatii. Stefan cel Mare, Mihai Viteazul au luptat - in primul rand, pt apararea ortodoxiei stramosesti, au construit zeci de biserici lacase de cultura si de credinta. Ce-ar fi, mai Ibrahime, sa ironizam si noi, sa ridiculizam pe Mahomed profetul si pe Allah dumnezeul vostru ?! Ne mitraliezi, cum au facut conationalii tai, la Paris ?! Uite, noi nu te agresam, deci, hai taci, si nu atinge Istoria Poporului Roman, greu incercat, dar care si-a pastrat credinta in Sfanta Treime.

8 martie 2021 13:55

Dan Da mai Amer, să nu mai învățăm la istorie despre Stefan cel Mare, despre Mihai Viteazul, Nicolae Bălcescu, la română să nu- i mai citim pe Eminescu, Caragiale, Slavici, Coșbuc,etc , sa-i omagiem in schimb pe ...regele hagi, împăratul mutu,regina c neagu, mister dumitrescu, fenomenalul cartarescu. Să ne uităm trecutul și să ne spălăm creierele, să devenim o masa amorfă și manevrabila, buni doar la vot, și dacă se poate pentru cine trebuie.De fapt, pardon, nici nu prea mai contează cine votează ci cine numără.Au nevoie de participare doar că sa mimeze democrația.Nu-i așa ... " REPUBLICA" !

8 martie 2021 13:17

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.