Pandemia a dovedit o dată în plus că nu puţini sunt tentaţi să creadă diverse teorii ale conspiraţiei. Sunt unii oameni mai predispuşi să cadă în capcana ştirilor false? Care ar fi explicaţia psihologică?

„Depinde de ideile preconcepute şi adversităţile pe care le avem “, explică psihologul Andreas Zick. „Cred în teorii ale conspiraţiei dacă am idei sau adversităţi preconcepute sau duşmani imaginari.“

Inamicul poate fi, de exemplu, poliţia, guvernul sau activiştii pentru climă.

În mediul online există destule „oferte“, menite să confirme teoria fiecăruia dintre noi, adaugă Zick. „Ca atare, obişnuiesc să vizitez numai paginile care corespund opiniilor mele. Este mai mult decât o bulă, este un fel de univers paralel care satisface toate nevoile posibile.“

În context, teama joacă un rol important, atrage atenţia Andreas Kappers de la catedra de psihologie din cadrul City, University of London. „De exemplu teama de înţepătură ar putea fi motivul pentru care cineva refuză să se vaccineze“, explică el. Persoana caută informaţii. Şi găseşte tot felul de postări în care se spune că vaccinurile sunt periculoase şi că n-ar trebui să se imunizeze. „Nu este important să te întrebi de ce nu cred oamenii în ştiinţă, ci de ce nu vor să creadă în ştiinţă?“ În opinia sa, în chestiunea scepticismului, nu se pune problema existenţei a două tabere: cea a oamenilor educaţi şi cea a oamenilor needucaţi.

Integral pe AdevărulComentarii

Hmm! (2) Dar, cum tu ești cert fost acoperit activ al KGB-ului securității lui Ceaușescu din regimul de tristă amintire, trimis în misiune în Berlinul Germaniei estice în Ianuarie 1989, moment când înainte de înapoierea în țară și la îmbarcarea la poarta Tarom a aeroportului Sonnenfeld din Berlinul estic, când doi polițiști de frontieră est-germani te-au luat fiecare de câte o haripă ca să te chestioneze două ore despre ce mama dracului căutai acolo, la acel moment ai descoperit modul cum Oculta Mondială Rozalie deja începuse dărâmarea sistemului comunist din Europa și de pe planetă. Tu, care evident inspirându-te din imaginile cu lioata aia de ofițeri ruși care plecau de-a valma cu familiile și cu cățel și cu purcel și cu saltele după ei înapoi la Moscova, ești singurul Curu și nu Guru al filozofiei anale reale, care ai înțeles că Oculta Mondială Rozalie trecuse deja la acțiune, iar George Soros juisa de pleziruri , undeva-n peisajul planetar abscons privirilor muritorilor de rând. Cu respect, general-locotenent Gheorghe Gomoiu, fost general al armatei române, acum răposat, de pe lumea ailaltă.

8 martie 2021 22:10

Hmm! (1) Muistule Paulus, văd că te pricepi la a analiza anal articolul ăsta despre minciuni manipulative ale presei. Că, vorba aia, tu ești specialist în așa ceva, literă de evanghelie uresesistă stalinistoidă autentică neo-marxistă de tip PSD-ul de la noi și ălelalte partide socialiste din ziua de azi de pe mapamomd. Văd că-n elanul emancicăcării cufurelii care te paște în scremerile facerii, te-ai băgat ca musca-n curul calului și-n evoluționismul lui Darwin, dar îl scobești la găoază și pe Einstein în timp ce Tesla te lovește cu falusul lui peste muian. Evoluționismul lui Darwin e incontestabil din toate punctele de vedere, iar Einstein, după cum recunoști și tu a fost un redutabil om de știință, în ciuda evazivismului și confuziei cu care-l aburești tu pe respectiv.

8 martie 2021 22:10

Dan Asta o credeți voi, ziariștii lui peste, că românii iau de bun toate minciunile voastre. Aveți voi iluzia că oamenii vă cred și mai nou, mergeți pe repetarea minciunii mai multe zile că doar ,doar va fi înghițită. Românii nu mai sunt cei din ani '90,numai voi ați rămas cu apucăturile acelor ani. Oamenii se mai uita la voi, sau mai citesc știrile voastre că să vadă până unde vă poate duce cretinismul.Sunteti jalnici și de compătimit , ați ajuns sa vă vindeți sufletul pentru un blid de linte.

7 martie 2021 17:20

De ce cred oamenii în fake news-uri?! Cel mai simplu răspuns acela că DIN INSTINCT! Hautorița harticolului crede că, mai ales, din ignoranță și că „proștii” nu le-ar avea cu știința. Greșit! Trebuie stabilit mai întâi care dintre științe? Cea oficială, încremenită în concepte învechite, uneori pur și simplu false, sau cea iconoclastă, care pune totul la îndoială și caută a descoperi adevăruri noi, adesori incomode? Păi cum să spui că toată omenirea s-ar trage dintr-o singură Evă mitocondrială africană?I Purecii, limbricii sau mamuții au avut și ei câte o Evă mitocondrială? Care om de știință serios mai poate crede în teoria evoluționistă a lui Darwin, când Terra, inclusiv biosfera sa, au trecut prin evenimente cataclismice, producătoare de mutații majore? Cum să crezi în teoria Big Bang când au fost detectate stele, galaxii sau quasari mai vechi decât vârsta „oficială” a Universului? Cum să crezi că Einstein, redutabil, de altfel, ca om de știință, a fost geniul suprem al omenirii, când el nu a înțeles mai nimic din cuantică, în timp ce „rivalul” său NicolaTesla a intuit până și principiile gravitației cuantice? Însuși Einstein a avut gentilețea să-l felicite cu prilejul atingerii vârstei de 75 de ani, deși Tesla îl calificase drept „șarlatan”! Cum să ascunzi, precum sepia, sub valuri de cerneală, natura neomarxistă a curentului politic globalist? Cum să ignori precaritatea școlară a premierului Cîțu și a altor acoliți ai lui Iohannis, dacă nu și acestuia însuși? Și, NU în cele din urmă, să nu uităm că termenul de teorie a conspirației, din care derivă și cel de fake news, a fost inventat de CIA în 1964, pentru a-i discredita pe cei ce se îndoiesc de teoriile oficiale!!! Deci, amatorii de știri false recționează INSTINCTIV la noianul de ȘTIRI OFICIALE FALSE!

6 martie 2021 13:45

Plecat Pai 80 la sută din știrile la tv sunt ori false ori manipulative cu scopuri și agende bine definite. Și asta nu doar in Romania. Deci cine a început primul cu fake news?

6 martie 2021 13:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.