Mii de voturi din toată lumea trimise de cei 9.362 de membri ai The Academy, specialiștii de cinema care decid Premiile Oscar, vor fi colectate începând de azi, 5 martie, până miercuri, 10 martie. Apoi, pe 15 martie se vor anunța nominalizările pentru Gala Oscar de la Los Angeles, unde România n-a ajuns niciodată. Anul acesta, documentarul „Colectiv” a pătruns pe lista scurtă, de 15 filme, la două categorii: Film Internațional și Film Documentar. Ce șanse are?

La categoria Film Internațional, care se numea până în 2020 „Film de limbă străină”, 93 de țări au trimis propunerile lor pentru Premiile Oscar. Este singura categorie unde nominalizările și premiul sunt oferite nu doar regizorului, ci și țării, ca o recunoaștere a contribuției artei filmului din cinematografia respectivă.

România este una dintre puținele țări europene care nu a fost nominalizată niciodată, după 35 de filme propuse de cinematografia noastră, în cei 65 de ani de când categoria a fost fondată pe baze competitive și primește un premiu distinct. Iar în acest an competiția e mai dură decât a fost vreodată, nu doar numeric, ci și valoric, potrivit presei internaționale.

Integral pe LibertateaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.