Răspunsul simplu la această întrebare este: între 0,5% și 1% din salariul brut al unui cadru didactic merge lună de lună la sindicatul la care a aderat. Răspunsul complex conține explicarea mecanismului prin care acești bani ajung de la angajat la sindicat, cu larga participare a statului, pe cheltuiala statului, cu logistica statului.

Sindicatele din Educație percep membrilor lor cotizații lunare între 0,5% și 1%, potrivit legii nr 62/2011. Sindicate din Educație nu înseamnă marile federații, ci sindicatele din fiecare școală sau din fiecare oraș, județ sau regiune; este nevoie, potrivit legii, de doar 16 angajați dintr-o unitate pentru a forma un sindicat. Acelea sunt organizațiile sindicale care încasează banii de la profesori. Federațiile sindicale, cele mai cunoscute fiind FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater, sunt formate la rândul lor din sindicate, deci din organizații, nu din angajați. Sunt uniuni de sindicate și funcționează din cotizațiile organizațiilor membre.

Salariile din Învățământ sunt calculate cu un program software numit EduSal, program care conține opțiunea de calcul pentru cotizația la sindicat. Secretarii sau contabilii din școli bifează lună de lună, pentru fiecare angajat, atât dacă e sau nu membru de sindicat, cât și procentul din salariul brut perceput de sindicatul respectiv.

Integral pe edupedu.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.