Pariul electoral al PNL că în România se vor inaugura 3.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri extreme până în 2030 este contrazis puternic de realitate. Deşi ar trebui să termine în fiecare an 300 de kilometri de şosea de mare viteză, startul a fost greoi.

Anul trecut România a reuşit să inaugureze doar 59 de kilometri de autostradă. După o plecare din blockstart „explozivă”, oboseala s-a instaurat rapid, aşa că anul acesta nu vor fi puşi în circulaţie mai mult de 42 de kilometri, cu puţin noroc. După gradul de execuţie fizică a lucrărilor în luna februarie, mai sigur ar fi să mizăm pe deschiderea a numai 26 de kilometri. Pe de altă parte, moştenirea celor mai bine de 30 de ani de investiţii în infrastructură rutieră înseamnă astăzi o reţea de 16.000 de kilometri de drumuri naţionale, dintre care aproape 60% au durata de folosinţă depăşită.

Viteza cu care se construiesc autostrăzi în România este foarte mică. În urmă cu câţiva ani, preşedintele Klaus Iohannis spunea că ele avansează cu viteza melcului, dar era prost informat de consilierii săi. Viteza melcului este mult prea mare. De exemplu, melcul de grădină, cunoscut pentru cochilia sa în spirală, poate atinge la maturitate până la 50 de metri/oră, cu mult peste ce au putut constructorii noştri de autostrăzi. De exemplu, în 2020, când la Compania de Drumuri fusese instalată în frunte o conducere agreată de Guvernul Orban, constructorii au avansat, în medie, cu circa 10 metri pe oră, considerând ziua de lucru chiar de 12 ore.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

O mititică ocservație! Ăia 59 de km. de autostradă hinaugurați de SIcă Mandolinatul anul trecut erau aproape terminați sub gubernarea pizdacă. Noroc că a avut cine să-i inaugureze, altfel nu erau nici ăia. Muie PSD!

5 martie 2021 0:30

v Poate ne spun cei de la CNAIR care sint cauzele ca nu pot executa mai multi Km de autostrada. Pina acuma ni se spunea ca nu sint bani. Acuma a declarat Ghiolbanis ca vin bani de la UE, cit sint necesari. Din cele scrise se pare ca sint destui constructor sa execute

5 martie 2021 0:10

lucian56 Angajatii acestui CNAIR daca nu sunt in stare sa faca ce zice guvernul ar fi cazul sa plece. Nu prea au facut mare lucru pana acum, multumindu-se cu incasarea sumelor uriase din salarii. Ar fi vremea sa se miste mai repede.

4 martie 2021 10:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.