Recentele proteste ale minerilor de la Lonea şi Livezeni au redeschis vechile răni ale unei industrii „fără viitor”, aşa cum o caracteriza Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene - o industrie care supravieţuieşte prin perfuzii masive de la stat. Valea Jiului ar putea să se redreseze, dacă ar investi în resurse energetice alternative, cu valorificarea patrimoniului industrial existent, e de părere un expert în minerit din zonă.

Mihael Melczer este inginer electromecanic, a condus firme producătoare de utilaje pentru industria minieră şi a fost director al Complexului Energetic Hunedoara (CENHD). În calitate de fost consilier al ministrului Energiei, s-a ocupat de tranziţia zonelor miniere. În acest sens, a prezentat la Bruxelles câteva proiecte, axate pe punerea în valoare a capacităţilor deja existente în Valea Jiului. Până azi, niciun proiect nu s-a materializat.

Hub-ul de hidrogen

Unul din proiecte, dezvoltat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, se axa pe utilizarea hidrogenului în scopuri energetice. „Am avut în vedere termocentrala Paroşeni, una din cele două care ţin de Complexul Energetic Hunedoara”, spune Melczer.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.