Andrei, un tânăr de 32 de ani din România care este infectat cu virusul HIV de la naștere, a început să lipsească de la controalele medicale periodice în urmă cu un an, când țara a fost lovită de pandemia de coronavirus. “A fost primul lucru care m-a făcut să simt frustrare și teamă”, povestește acum Andrei, într-un reportaj Associated Press despre starea pacienților cronici din România care au fost dați uitării și lăsați să se descurce cum pot de la izbucnirea pandemiei și până acum. ”După asta, am început să mă obișnuiesc cu ideea de a-mi administra tratamentul antiretroviral orbește, fără să știu dacă parametrii sunt Ok sau dacă terapia funcționează”.

Săptămâna care tocmai s-a încheiat, România a marcat un an de la depistarea primului caz de infectare cu noul coronavirus, ceea ce a făcut ca întregul sistem medical din țară să se concentreze pe lupta împotriva Covid-19. În consecință, mulți pacienți cu alte afecțiuni, inclusiv bolnavii de cancer, au rămas fără îngrijirea medicală critică sau au încetat de bunăvoie să mai meargă la controalele medicale programate de teamă să nu se infecteze.

“Mulți dintre cunoscuți au pierdut bătălia cu boala pentru că nu au mai avut acces la tratament, la spitale și specialiști”, spune Andrei, care nu a dorit să își dea numele întreg din cauza stigmatizării pacienților seropozitivi după cum el însuși a mărturisit.

Integral pe HotnewsComentarii

Cam asta e ! Atat de tare" s-a concentrat" sistemul medical pe lupta anti covid, incat multi medici de familie, mascati ca niste scafandri, nici nu te mai consulta ci te intreaba direct ce medicamente sa-ti prescrie.Pana si luarea unei tensiuni a devenit o problema.

28 februarie 2021 12:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.